Nova knjiga Žarka Lauševića u prodaji od 19. septembra!

slika-zarko-lausevic-za-mene-vise-nema-slobode-slike-8642-1-1

Nova knjiga Žarka Lauševića pod nazivom Druga knjiga u prodaji će se naći od četvrtka 19. septembra na svim kioscima Štampe.

Predstavljanje dugoočekivanog nastavka autobiografskih spisa Žarka Lauševića dogodiće se u sredu, 18. septembra u Ateljeu 212. Izdavačka kuća Hipatia objavljuje naslov “Druga knjiga”, koji će se pojaviti u prodaji od četvrtka, 19. septembra.

Književnim prvencem “Godina prođe, dan nikad” Žarko Laušević se predstavio kao izuzetno talentovan pisac i čovek koji duboko oseća i opaža. Baveći se moralnom stranom svog, (i naših) bića, on zločinu i kazni daje neko svoje, dublje značenje, meru svoga bića i misli, preživljavanja u jednom od, za njega, najvećih životnih vrtloga. Dve godine kasnije, on nastavlja tamo gde je stao, tematski, stilski i psihološki. Posle prepričanih 455 zatvorskih dana u Beogradu i Spužu, na stranicama ovog dnevnika jedne robije, nastavlja svoju životnu priču, bez pompe i patetike. Laušević nijednog trenutka, ni u najkraćoj rečenici, ne traži samilost od čitaoca. Druga knjiga, koja je u rasponu od umetničke proze do specifične zatvorske dokumentaristike, potvrđuje da je nekada veliki glumac, postao veliki pisac.

– Prekrijte ime pisca, zanemarite ko je on i shvatićete koliko je talentovan. Smatram da je književno još moćnija, uspeh prve mu je dao hrabrosti i samopouzdanja da se raspiše, a prvi put kad ga budem čuo, pitaću ga odakle mu taj sarkazam i duhovitost anglosaksonske literature, raspevanost južnoameričke, hispano književnosti, duša slovenske i ruske književnosti. Emocija koju nosi poslednjih nekoliko rečenica svakog poglavlja toliko je fascinantna pesnički da u tih nekoliko reči može da sažme sve ovo što je izgovoreno na nekoliko strana. Žarko se više ne može zaobići kao pisac i jedva čekam da nastavi da piše – kaže glumac Irfan Mensur O novoj Lauševićevoj knjizi.

Predgovor je napisao reditelj Zoran Amar, dok se na zadnjoj korici nalaze osvrti i komentari Vide Ognjenović, Vite Mavrič, umetničke direktorke Kafe tetara u Ljubljani, Miloša Radovića i Miljenka Jergovića.

Promociju “Druge knjige”, koja će biti održana u velikoj sali Ateljea 212 sa početkom u 19h, vodiće dramaturg Jovan Ćirilov, dok će o Žarku kao piscu i njegovoj književnosti govoriti novinarka Nin-a Radmila Stanković i glumci Petar Božović, Irfan Mensur i Dragan Nikolić.

Prodaja prve knjige proslavljenog glumca, “Godina prođe, dan nikad”, oborila je sve dosadašnje rekorde novije srpske književnosti. Za oko 45 dana štampano je 300.000, a ukupno prodato preko 335.000 primeraka ovog književnog fenomena.

Lauševićev bestseler nalazi se u mnogim bibliotekama, dok će i “Druga knjiga” sigurno zaslužiti da se, uz njrgov prvi naslov, nađe u svakoj književnoj kolekciji kao duboka, istinita, surova i potresna ispovest čoveka koji se na golo otkrio i pokazao kuda je i kako tekla reka njegovog, ali i mnogih drugih života.

Prvi primerci “Druge knjige” pojaviće se na kioscima 19. septembra, na kioscima Štampe po ceni od 599. Dinara. U isto vreme knjiga će biti u prodaji i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Izvor: Pressonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO