Albanski pokret Samoopredeljenje prevrnuo Tutinski kamion! FOTO VIDEO

Kosovski pokret Samoopredeljenje ne odustaje od namere da prodaju srpske robe na Kosovu sprečava prevrtanjem kamiona.
Ovaj pokret prevrnuo je ovoga puta kamion tutinskih registarskih oznaka.

  

Oni najavljuju da će iste akcije nastaviti i dalje, a policija Kosova do sada nije uhapsila odgovorne za te incidente.  
Pokret Samoopredeljenje prevrtanje kamiona sa robom iz Srbije ne smatra nasiljem. Kažu da su ove akcije usmerene protiv srpskih priozvoda koji bez ikakvih problema ulaze na Kosovo, ali ne i protiv vozača kamiona koji se prevrću.

  
“Ovakve akcije sluze za osvešćivanje građana. Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne dešava, jer znamo da se Srbija svim mogućim sredstvima trudi da nas spreči. Najveći deo uvoza na Kosovo dolazi iz Srbije, dok je uvoz sa Kosova u Srbiju veoma mali. To znači da ne postoji reciprocitet, naročito na ekonomskom planu. Jer taj odnos iznosi jedan prema 11”, rekao je Nol Nuši iz Samoopredeljenja.
U policiji Kosova su za N1 rekli da se poslednji slučajevi prevrtanja kamiona sa srpskom robom i dalje istražuju i da još nema uhapšenih. S druge strane, stižu političke osude ovakvih akcija, prema kojima se srpska roba ne može smatrati odgovorom na zabranu uvoza knjiga sa Kosova u Preševsku dolinu.
U posmatračkim krugovima ovakva dela se ne smatraju najboljim načinom kako bi se došlo do postizanja političkih ciljeva.
“Opozicija mora da izvrši pritisak na Vladu Kosova da uspostavi reciprocitet sa Srbijom na svim nivoima, kao što je razmena knjiga ili priznavanje univerzitetskih i drugih diploma. Prevrtanje kamiona šalje drugačiju političku poruku. Mislim da ovo nije najbolja reakcija na blokadu knjiga od strane Srbije”, kaže Petrit Zogaj.
Prema podacima Statističke agencije Kosova, u ukupnom kosovskom uvozu Srbija učestvuje sa 14,5 , a Albanija sa 5,3 odsto.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO