Batut: Zlonamerne i opasne sumnje u podatke institucija

BEOGRAD – Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je danas da je u Srbiji od korona virusa preminulo 274 ljudi, a obolelo 14.288 i demantovao kao zlonamerne i opasne navode pojedinih medija i organizacija koje dovode u pitanje verodostojnost tih podataka.

Institut je u saopštenju objavljenom na sajtu demantovao informacije koje se, kako ističu, senzacionalisticki serviraju javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne.

“Kao institucija koja već 95 godina saraduje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje Batut-a i svih drugih zdravstvenih ustanova imajuci vidu da su o nacinu na koji se evidencija vodi javno pred kamerama govorili clanovi Kriznog štaba”, navodi Batut u saopštenju.

Ističu da je veoma opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci niti imaju stručno znanje daju stručna tumačenja u pogledu klasifikacije Covid-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka.

Batut navodi da su njihovi podaci proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i da na osnovu tih podataka Batut daje strucne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u Srbiji.

“Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neodgovorno i neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut Batut već napad na citav zdravstveni sistem u trenuticma borbe protiv virusa Covid 19”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je stav države Srbije od prvog dana borbe protiv korona virusa je jasan – transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji.

Institut Batut navodi da brojevi pokazuju da je Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi jer ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire, sa obolelih 14.288 i preminulih 274.

Navode da, primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne Srbiji po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje – u Švajcarskoj je obolelo više od 31.000 gradana, a preminulo 1.962, a u Austriji je, od blizu 18 hiljada obolelih, preminulo njih 703.

Institut Batut navodi da je deo zdravstvenog sistema države Srbije koji je već nekoliko meseci usmeren na očuvanje zdravlja građana u borbi sa do sada nepoznatim neprijateljem, korona virusom.

“Rezultati te borbe su svima dobro poznati, ne samo u Srbiji, već i šire”, zaključuje Batut.

Istraživacka mreža BIRN nedavno je objavila izveštaj u kojem je osporila zvanične podatke o broju zaraženih i preminulih u Srbiji od posledica korona virusa.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO