Čovek koji je vodio Vučićev protokol u Potočarima bio u jedinici bliskoj Bakiru Izetbegoviću

Državni vrh Srbije smatra da napad na premijera Aleksandra Vučića tokom obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici nije slučajan, objavio je sinoć „Blic“. Neimenovani izvor, član delegacije premijera Srbije, kako navodi ovaj list “upire prstom” na šefa protokola, čije ime ne navodi, a čija je uputstva o kretanju “Vučić sve vrijeme pratio”.
– Od ulaska u Memorijalni centar sve vrijeme ispred nas je išao čovjek iz protokola koji nas je usmjeravao šta treba da radimo. On je bio tu kada se premijer upoznao sa ‘Majkama Srebrenice’, on je Vučiću odredio da bude u drugom redu na komemoraciji, protokol nas je potom odveo da položimo cvijeće na spomen-ploču. Isti protokol je odredio put kojim ćemo ići i tako smo i dovedeni pred masu koja nas je gađala kamenicama – izjavio je jedan od pratilaca premijera koji je insistirao na anonimnosti.
No „Dnevni avaz“ iz policijskih izvora nezvanično saznaje da je osoba iz protokola koja je bila uz Vučićevu delegaciju Alen Kominlija zvani Nane, po svemu sudeći uposlenik Protokola u Vijeću ministara BiH, koji je bio pripadnik jedinice bliske Bakiru Izetbegoviću.
Kominlija se i vidi na fotografijama incidenta na čelu kolone s Vučićevom delegacijom. Prema tvrdnjama “Blica” on je delegaciju usmjerio na izlaz gdje se desio napad.

Kontaktirali smo danas i Samira Ćorovića, Šefa Protokola u Vijeću ministara, ali nas je on za sve informacije uputio na press službu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i nije htio govoriti u slučaju. Kominlija se kao uposlenik protokola Vijeća ministara navodi u zvaničnim delegacija, što se može vidjeti iz faksimila.
Inače, Kominlija je bivši pripadnik Jedinice „Biseri“ koja je u osiguravala Predsjedništvo BiH i Aliju Izetbegovića. Direktno nadređeni u toj jedinici bio mu je Osman Mehmedagić Osmica, kojeg tvrdolinijaško krilo SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem želi vidjeti na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)!
Pripadnik Bakirove jedinice, Kominlija je prema navodima medija još 10. marta 2000. godine u zgradi Predsjedništva BiH, pri čišćenju oružja upucao svog kolegu i kuma Mirsada Dedića Bracu.

– U petak, 10. marta ove godine oko devet sati i trideset minuta u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alen Kominlija je uslijed nestručnog rukovanja oružjem, prilikom čišćenja službenog pištolja marke “Glock”, ispalio jedan metak čije je zrno pogodilo Mirsada Dedića u lijevu nogu nanijevši mu teške tjelesne povrede. Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a kompletan materijal predat je nadležnom tužilaštvu – objavio je tada magazin Dani.
“Biseri” čuvali Aliju i Bakira

Treba pojasniti da je jedinica “Biseri” osiguravala prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića, kao i njegovog sina, aktuelnog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, Bakira Izetbegovića. Bakir Izetbegović je u to vrijeme bio šef kabineta svoga oca Alije i nesumnjivo je imao utjecaj nad pomenutom jedinicom.
Nad jedinicom “Biseri” utjecaj je imao i Osman Mehmedagić, prvi tjelohranitelj Alije Izetbegovića, dok je ratni komandant jedinice “Biseri” bio je i Haris Lukovac. Tog bivšeg policajaca MUP-a BiH, a zatim operativca bošnjačke obavještajne službe AID, Bakir Izetbegović je imeovao za ambasadora BiH u Joradnu. Kao diplomata je ranije radio u Haagu i Briselu, a bio je i šef Sektora za opće poslove.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO