Direktor Mercedesa razmišlja o saradnji Daimlera s Appleom i Googleom

Izvršni direktor Daimlera rekao je u petak da su mogući različiti oblici saradnje s Appleom i Googleom u sklopu sve raširenijeg uverenja među proizvođačima automobila da neće moći proizvoditi automobile nove generacije bez snažnijeg uključivanja telekomunikacijskih i softverskih stručnjaka.
“Google i Apple žele da isporučuju sistemski softver za automobile i da uključe u vozila čitav ekosistem oko Applea i Googlea”, rekao je Dieter Zetsche u intervjuu za magazin Deutsche Unternehmerboerse, objavljen u petak. “To može biti zanimljivo za obe strane”, dodaje Zetsche.

Može se sarađivati na puno načina, napominje Zetsche, precizirajući da bi Daimler mogao da proizvodi automobile u sklopu zajedničkog preduzeća, koristeći se pri tome digitalnom tehnologijom svojih američkih partnera. Naglašava ipak da je reč o sasvim teoretskim razmatranjima.

Daimler ipak neće dozvoliti da mu pripadne uloga “tupog dobavljača” koji će samo proizvoditi automobile za divove iz američke Silicijumske doline, dodaje Zetsche.

“Ne želimo postati podizvođač koji će izgubiti direktan kontakt s kupcima i samo dostavljati hardver trećoj strani”, poručio je Zetsche.

Zetscheove izjave nadovezale su se na oizjave Martina Winterkorna, izvršnog direktora nemačkog Volkswagena, koji je pozvao na saradnju s tehnološkim firmama kako bi budući automobili bili bezbedniji i ‘inteligentniji’.

Softver je postao ključna komponenta automobila u eri umrežavanja i automatskog upravljanja, otvarajući tržište za nove učesnike kao što su američki tehnološki divovi, podseća Rojters.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO