Elzan Bibić najbrži u Ćupriji

Atletičar Novog Pazara Elzan Bibić pobednik je najstarije ulične trke u Evropi – 70. “Memorijala Aleksandar Petrović”.

Bibić je bio najbrži na trci koja je održana na ulicama Ćuprije.

Šesnaestogodišnji Bibić trijumfovao je na 3.000 metara dugoj stazi ispred Kenijca Apela Rota i Mađara Lasla Gregora.

Medalje i pehare uručio im je potpredsednik opštine Ćuprija Ilija Paunović.

Reč je o glavnoj trci seniora “Memorijal Miroslav Trle Pavlović”, u kojoj su uz atletičare iz Srbije trčali i predstavnici Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Kenije i Republike Srpske.

Na “Memorijalu Petrović” održano 13 trka, a učestvovalo je 700 takmičara, od predškolskog uzrasta, učenika osnovnih škola, pionirki, pionira, mlađih i starijih juniorki i juniora, do glavne trke.

Medalje i pehare pobednicima su delili proslavljeni atletičari ovog grada i Srbije: Snežana Pajkić, Dragan Zdravković, Vera Nikolić, Dejan Pajkić.

Trke su prvi put održane pod svetlom uličnih svetiljki, a pratilo ih je oko 1.500 ljubitelja atletike.

Glavna trka “Memorijal Miroslav Pavlović” trči se u znak sećanja na proslavljenog maratonca iz Ćuprije.

Značajnoj sportskoj manifestaciji prisustovali i bivši srpski i jugoslovenski atletičari Dane Korica, Stane Rozman, Rok Kopitar, državna reprezentativka Amela Terzić, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Barnković i brojni drugi gosti.

Jubilarni 70. “Memorijal Petrović” otvorio je Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija, koja je pokrovitelj.

Atletika i atletičari proslavili su Ćupriju. U ovom gradu na Velikoj Moravi prvi atletski klub osnovali su radnici i stručnjaci iz Češke 1911. godine, kada su gradili Fabriku šećera, a Ćuprija je dala više od 60 atletskih reprezentativaca.

Krupnim slovima jugoslovenske, srpske i svetske atletike ispisana su imena Vere Nikolić, Dušana Košutića, Vladana Đorđevića, Mirke Petrović, Ljiljane Šušnjar, Snežane i Dejana Pajkića, Dragana Zdravkovića, kao i vrhunskog stručnjaka u “kraljici sportova”, profesora Aleksandra Petrovića, čije ime nosi Memorijal.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO