Erdogan: Gotovo je, odgovorni će žestoko platiti za pokušaj državnog udara

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji putem televizije nakon pokušaja vojnog državnog udara. On je izjavio kako je “sve gotovo” i da će odgovorni žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti.

U svom obraćanju kazao je kako je državni udar čin izdaje koji je organizovala manjina unutar vojske koju je planirao očistiti, ali u isto vrijeme da je i “dar od Boga”. Što se tiče vojnika koji su pucali iz zraka, Erdogan je rekao da je turski premijer izdao striktno naređenje da se oni istrijebe. 
On je spomenuo i Fethullah Gulen kojeg su mediji doveli u vezu s pokušajem državnog udara ističući da je poznato kako su neki vojnici slušali njegova naređenja. Nadovezao se i da su sva sinoćnja dešavanja pokazala kako je Gulenova organizacija teroristička. 
Još jednom je ponovio da se Turska neće predati okupatorima te da će on ostati uz narod. Kabinet predsjednika Turske u Ankari ponovo je u funkciji, a Erdogana su sinoć oko 2:30 sati Turci dočekali na aerodromu u Istanbulu. 
“Tursku vode ljudi izabrani voljom 45 miliona ljudi. Mi umijemo da stojimo ispred tenkova”, rekao je on.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO