Erdogan: Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je nakon razgovora s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim da Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a.

– Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u – rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon sastanka koji se završio kasno u petak, a trajao više od 2,5 sata.

Zelenski je pozvao Erdogana na takozvani “globalni samit mira” koji priprema Ukrajina.

– Zahvalan sam Turskoj za podršku ‘formuli mira’, koju sam predstavio prošle godine. Aktivno radimo na realizaciji tačaka formule, pripremamo globalni samit mira. Veoma je važno da Turska bude među liderima i u tom poslu – rekao je Zelenski.

Turska se nada produžavanju “prehrambenog sporazuma”

Erdogan je istakao da se nada da će “prehrambeni sporazum”, kojim se reguliše izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora, biti produžen nakon 17. jula, kada mu ističe rok.

Turski predsednik je izjavio da očekuje razgovor s ruskim liderom Vladimirom Putinom o “prehrambenom sporazumu”, kako preko telefona, tako i uživo.

– Produžavamo napore u vezi sa žitnim koridorom. Mislimo o tome koliko možemo da produžimo sporazum posle 17 jula. Očekujemo da se on produžava najmanje jednom u tri meseca, a u celini da se mehanizam produži na dve godine. Očekujem da ću ovo pitanje razmotriti s poštovanim gospodinom Putinom kako telefonskom diplomatijom, tako i lično. To je jedno od naših glavnih pitanja – rekao je Erdogan.

On je naveo da očekuje posetu Putina Turskoj u avgustu.

– Narednog meseca će gospodin Putin posetiti Tursku, ponovo ćemo moći da razgovaramo o razmeni ratnih zarobljenika oči u oči – rekao je Erdogan i dodao da Ankara o toj temi pregovara i s Moskvom, i s Kijevom.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin je u junu izjavio da Rusija radi na tome da 18. jul bude poslednji dan važenja “dogovora koji se ne ispunjava”. I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da nema preduslova za produžavanje prehrambenog sporazuma, jer onaj deo dokumenta koji se tiče Rusije nije ispunjen.

“Prehrambeni sporazum” su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Izvor: Sputnjik

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO