Evro na dnu, švajcarac dobio krila

Evro je pao blizu sedmomesečnog minimum u odnosu na dolar usled zabrinutosti zbog terorističkog napada u Parizu.

Investitori su se u ponedeljak, zabrinuti zbog napada koji se odigrao u petak u Parizu i njegovog uticaja na privredu evrozone, držali podalje od jedinstvene valute.

Tradicionalno sigurna valuta, švajcarski franak, ojačao je 0,4 procenta u odnosu na evro.

Analitičari su ocenili reakcije na zabrinutost oko napada u Parizu kao prilično prigušene, dok su investitori sa druge strane fokusirani na sve veće razlike u monetarnim politikama između Evropske centralne banke i američke Uprave federalnih rezervi.

Čak i pre napada, evro je slabio usled očekivanja da će ECB pristupiti uvođenju monetarnih olakšica sledećeg meseca, kao i mogućeg daljeg smanjenja depozitne kamatne stope, koja je već negativna, kao i kupovini novih sredstava koja su obuhvaćena programom kvantitativnih olakšica.

Evro je oslabio 0,5 procenata, na 1,0723 dolara, što nije daleko od šestoipomesečnog minimuma od 1,0674 dolara, pošto se povukao gotovo 7,0 odsto od 15. oktobra kada je bio 1,1495 dolara.

Evro je zabeležio 130,66 jena, što je najniži nivo od kraja aprila, ali je na zatvaranju zabeležio nivo od 131,92 jena, neznatno slabiji u odnosu na prethodni dan.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO