Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Evropski parlament je na današnjoj sednici usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

Parlament je najsnažnije osudio genocid koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine, istakavši tokom glasanja u četvrtak da se “takvi strašni zločini ne smeju nikada više ponoviti”.

Poslanici su izrazili žaljenje što Savet bezbednosti UN nije usvojilo rezoluciju o Srebrenici kojom bi se taj masakr okarakterizirao kao genocid i pozvali na ubrzanje krivičnih postupaka za ratne zločine na međunarodnom i državnom nivou.

Poslanici su odali počast žrtvama masakra i obeležili sećanje na njih i na sve “okrutnosti počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji” i izrazili saosećanje sa porodicama žrtava, od kojih mnoge žive bez konačne potvrde o sudbini svojih srodnika.

Podseća se da tela gotovo 1.200 muškaraca i dečaka, od ukupno 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka koje su pogubile snage bosanskih Srba i paravojne jedinice, još nisu locirana i identifikovana.

Prevladati mržnju i podele

Poslanici Evropskog parlamenta su odbacili “sve oblike negiranja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja ovog genocida”, dodavši da bi dvadeseta godišnjica trebala biti “novi podsetnik na opasnosti ekstremnih oblika nacionalizma i netolerancije u društvu, koji su se dodatno pogoršali u kontekstu rata”.

Takođe su naglasili da su regionalna saradnja i proces evropskih integracija “najbolji način postizanja pomirenja i prevladavanja mržnje i podela”.

Završiti sa suđenjima

Evropski parlament pozvao je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju da ubrza i okonča suđenja bez nepotrebnih odlaganja.

Takođe su naglasili da je suđenjima za ratne zločine potrebno posvetiti više pažnje na nacionalnom nivou i pozvali na razvoj obrazovnih i kulturalnih programa kojima se podstiče razumevanje uzroka tih okrutnosti i podiže nivo svesti za gajenjem mira i poštovanjem ljudskih prava i međuverske tolerancije. Rezoluciju možete pročitati OVDE.

Tanja Fajon: Zadovoljna sam

Zadovoljna sam što je Evropski parlament sa velikom podrškom usvojio rezoluciju o Srebrenici, rekla je zastupnica Tanja Fajon za N1.”Ovo je značajan tekst koji izjavljuje da se takav zločin, kao što je genocid u Srebrenici, više nikad ne ponovi”, rekla je zastupnica koja je dodala da se rezolucijom takođe pružila snažna podrška BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Evropski parlament je danas osudio i ruski veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN. “Smatramo da nije bila potrebna politizacija kada je reč o rezoluciji. Rezolucija govori o žrtvama i strašnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije”, navodi Fajon i zaključuje da “ne razume” ruske optužbe da se u tekstu osuđivao samo jedan narod za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO