Francuska menja ustav da bi produžila vanredno stanje

Francuska vlada priprema izmene Ustava koje bi dozvolile uvođenje vanrednog stanja u maksimalnom trajanju od šest meseci i oduzimanje francuskog državljanstva osobama osuđenim za terorizam koje imaju dvojno državljanstvo, naveli su izvori u vladi.

Nacrt zakona upućen je ove nedelje vladi da bi se pristupilo izmenama Ustava o kojima je govorio predsednik Fransoa Oland posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu.

Oland je uveo vanredno stanje u noći posle napada, a parlament ga je produžio na tri meseca do 26. februara. Ova ustavna reforma predviđa uvođenje kriznog civilnog režima da bi se delovalo protiv “ratnog terorizma”, rekao je Oland 16. novembra. Vlada takođe želi da se ustavom reguliše mogućnost oduzimanja francuskog državljanstva osobama sa dvojnim državljanstvom koji su osuđeni za akt terorizma.

Već postoji jedan vrlo slabo korišćen zakon, prema kome može da se oduzme državljanstvo osobi rođenoj u Francuskoj, koja ima dvojno državljanstvo, a koja se “ponaša kao državljanin neke strane zemlje”. Vanredno stanje dozvoljava vlastima zabranu kretanja osoba ili vozila, uspostavljanje zaštićenih zona i u nekim zonama zabranu boravka osobama koje pokušavaju na bilo koji način da ometaju delovanje javnih vlasti.

U okviru tih ovlašćenja sprovedeno je više od 2.000 pretresa od 13. novembra bez sudske dozvole, i određeno više od 300 pritvora. Izmena ustava koju predloži predsednik države može da bude usvojena glasovima tri petine poslanika u Parlamentu ili referendumom. Vlada isključuje referendum kao opciju.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO