Guterres upozorio na posljedice ako pomoć ne stigne u Gazu

Jad se povećava svakim minutom. Ukoliko ne dođe do radikalne promjene, narod Gaze će se suočiti sa lavinom humanitarne patnje bez presedana, naveo je Guterres.
New York

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres rekao je da će se narod Gaze suočiti sa lavinom humanitarne patnje bez presedana, ukoliko ne dođe do temeljne promjene, javlja Anadolu.

Guterres je u saopćenju komentirao situaciju u Gazi koja je suočena s novim žestokim izraelskim napadima.

“Jad se povećava svakim minutom. Ukoliko ne dođe do radikalne promjene, narod Gaze će se suočiti sa lavinom humanitarne patnje bez presedana“, naveo je Guterres.

Ukazujući na humanitarnu krizu u Gazi, Guterres je rekao da svako mora ispuniti svoju odgovornost.

“Ovo je trenutak sudbine. Istorija nam svima sudi“, poručio je Guterres.

Generalni sekretar UN-a Guterres je naglasio da se humanitarna situacija u Gazi pogoršava kako se izraelsko bombardovanje intenzivira, te da potrebe postaju “kritičnije i veće“.

“Humanitarni sistem u Gazi ide u potpuni kolaps, sa nezamislivim posljedice za više od 2 miliona civila“, upozorio je on.

Generalni sekretar UN-a je također naveo da je posljednjih dana samo 12 kamiona bilo dozvoljeno da uđe u Gazu, gdje je dnevno prije početka sukoba ulazilo oko 500 kamiona pomoći.

Guterres je naglasio da gorivo za operacije UN-a nije među materijalima koji su dozvoljeni za ulazak, te da je to gorivo neophodno i za bolnice, postrojenja za prečišćavanje vode, proizvodnju hrane i distribuciju pomoći.

“S obzirom na očajnu i dramatičnu situaciju u kojoj se nalazimo, UN neće moći nastaviti pružati pomoć Gazi bez hitne i fundamentalne promjene u toku pomoći“, naveo je Guterres i apelirao da se omogući da više pomoći pređe preko prelaza Rafah.

Pozdravio je rastući globalni konsenzus za humanitarni prekid sukoba.

“Ponavljam svoj poziv na humanitarni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i isporuku zaliha za spašavanje života u potrebnom obimu“, rekao je Guterres.

The post Guterres upozorio na posljedice ako pomoć ne stigne u Gazu appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Guterres upozorio na posljedice ako pomoć ne stigne u Gazu appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO