Haos u Frankfurtu, 500 uhapšenih

Ispred novog sedišta Evropske centralne banke u Frankfurtu sukobili su se demonstranti i policija, prenose svetski mediji. Više od 70 policajaca je povređeno.

Kako se navodi, povređen je i veliki broj demonstranata, a policija koristi vodene topove i suzavce.

Prema novim podacima, uhapšeno je oko 500 osoba.

Do sukoba je došlo između aktivista alijanse zvane “Blockupy”” i policije uoči današnjeg otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke.

Kako prenose mediji, policija suzavcem pokušava da rastera demonstrante.

Reporter kanala Raša tudej sa lica mesta javlja da helikopteri nadleću grad i da je ispaljena velika količina suzavca.

“Vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB”, naveo je izveštač iz centra Frankfurta.

On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rasterali okupljene ljude.

Oko nove zgrade ECB policija je postavila kordone.

Nemačka novinska agencija DPA javlja da je u sukobima povređen jedan policajac nakon što su demonstranti snage bezbednsoti gađali kamenicama. Za sada nema informacija da li i među demonstrantima ima povređenih.

Potparol nemačke policije je izjavila da je u sukobima povređen najmanje jedan policajac pošto su levičarski demonstranti bacali kamenice na službu obezbeđenja ispred zgrade ECB.

Potparol policijske stanice u Frankfurtu Klaudija Rogalski opisala je demonstrante kao “agresivne”, prenosi Rojters.

Kako je ona navela, sedam policijskih automobila je uništeno, većina njih je zapaljena.

Demonstranti su, takođe, blokirali glavni most preko reke Majne.

Policija je juče u Frankfurtu barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sedište Evropske centralne banke.

Kako je saopšteno, to je urađeno da bi potencijalno nasilne demonstracije protiv mera štednje i kapitalizma bile sprečene.

Levičarski aktivista okupljeni u međunarodni pokret “Bokjupaj” (Blockupy) su prethodno najavili da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih delova Nemačke i drugih evropskih zemalja.

ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, deo je takozvane “trojke” koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.

”Vlada u Grčkoj je pokazala da je i drugačija politika moguća”, rekao je jedan Henri, star 54 godine, koji je iz Pariza došao danas u Frankfurt da to kaže i demonstrira protiv svih nedaća savremenog kapitalizma i neoliberalizma, dok je jedna tridesetogodišnja Tanja iz Beča nemačkim novinarima rekla da je ona tu da iskaže nezadovoljstvo zbog mera štednje.

Ona ima prijatelje u Grčkoj i sa takvom politikom, kako je rekla, njeni prijatelji nemaju više perspektivu u svojoj zemlji.

Jedna Kristina iz Berlina, koja se spontano odlučila da sa prijateljicom dođe u Frankfurt i demonstrira, rekla je da to čini zbog svoja tri posla i sina.

Ona, naime, u Berlinu mora da radi čak tri posla, kako bi sa sinom preživela.

”Zato sam tu”, naglasila je četrdesetčetvorogodišnja Kristina.

Kada je reč o gradu Frankfurtu, on je više puta bio mesto žestokih demonstracija, a jedan od najpoznatijih demonstranata toga grada je i bivši nemački šef diplomatije Joška Fišer, koji je tu bio od demonstracija iz 1968. preko protesta protiv proširenja aerodroma i zaštite životne sredine i jednom, puno kasnije, priznao ” da, bio sam militantan”.

Izvor: b92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO