Hoće li Vučićević odgovarati zbog izazivanja panike?

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević trebalo bi da odgovara ili da, u najmanju ruku, bude saslušan zbog širenja panike nakon što je i premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao njegove tvrdnje da se spremao državni udar, tvrde pravnici i predstavnici novinarskih udruženja.

Gostujući na RTS u ponedeljak, Vučić je odbacio tvrdnje o državnom udaru i zaveri da se on svrgne koje je Vučićević danima plasirao preko TV Pink i Informera.

– Vučićević je pre deset dana izneo neke stvari koje nisu baš potpuno istinite. U ovom slučaju ne mislim da je bilo državnog udara, nije bilo ni snage ni volje za to – rekao je Vučić.

U Republičkom javnom tužilaštvu juče nisu odgovorili na pitanje Kurira da li su kontaktirali sa Vučićevićem, dok advokat Nenad Vukasović ocenjuje da bi ovaj državni organ morao da reaguje.

– Svaki građanin koji se u trenutku iznošenja takvih teza osetio uznemirenim ima puno pravo na krivičnu prijavu protiv osobe koja je danima širila paniku, upozoravajući premijera da ne sme da putuje i tvrdeći da Srbijom šeta ozbiljna kriminalna grupa i da je u toku državni udar. Svojim televizijskim gostovanjem on je uzbudio celokupnu javnost – kaže Vukasović.

On objašnjava da bi tužilaštvo po hitnom postupku mora da reaguje kako bi se u budućnosti ovakvi ispadi presekli.

– Republički javni tužilac dužan je da pokrene postupak i da pozove Vučićevića na informativni razgovor. Na osnovu tog saslušanja tužilac bi trebalo da odluči o prijavi, koju dostavlja MUP i koji dalje obavlja razgovor. Nakon toga sledi krivična prijava i tužilaštvo nastavlja s istragom – kaže Vukasović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da se potpuno slaže s premijerom Vučićem, koji je rekao da nije bilo državnog udara.

– Gledao sam emisiju i imam da poručim samo jedno: Premijer je postupio racionalno što je odbacio navode o državnom udaru – ističe Anđelković.

Inače, predsednik NUNS Vukašin Obradović i ranije je pozvao nadležne državne organe da ispitaju navode Dragana J. Vučićevića.

– Siguran sam da ovakve izjave mogu da izazovu različite vrste reakcije kod gledalaca TV Pink pa čak i paniku kod nekih ekstremnijih slojeva u društvu – rekao je Obradović.

Prema srpskim zakonima, za izazivanje panike i nereda, odnosno za pronošenje lažnih vesti, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Dragan J. Vučićević juče nije odgovarao na pitanje Kurira da li smatra da Srbiji i dalje preti državni udar.

izvor: Kurir

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO