Izraelska policija intervenisala u džamiji Al-Aksa, ima povređenih

Israeli police detain a Palestinian worshipper at the Al-Aqsa Mosque compound in the Old City of Jerusalem during the Muslim holy month of Ramadan, Wednesday, April 5, 2023. Palestinian media reported police attacked Palestinian worshippers, raising fears of wider tension as Islamic and Jewish holidays overlap.(AP Photo/Mahmoud Illean) JERUSALIM – Izraelska policija je rano jutros napala desetine vernika u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu , prema izjavama svedoka, palestinskih vlasti i saopštenju policije, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je intervencija odgovor na ranije nerede i da je bila primorana da uđe u kompleks nakon što su se maskirani ekstremisti zaključali u džamiju sa pirotehničkim sredstvima, motkama i kamenjem.

“Kada je policija ušla u objekat , velika grupa demonstranata je na njih bacala kamenice i ispalila pirotehnička sredstva iz unutrašnjosti džamije”, navodi se u saopštenju i dodaje da je policajac ranjen u nogu.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je sedam Palestinaca zadobilo povrede od gumenih metaka i tokom fizičkog sukoba sa izraelskom policijom u kompleksu džamije Al-Aksa.

Dodaje se i da izraelske snage sprečavaju njihove lekare da dođu do džamije.

“Sedela sam na stolici i čitala Kuran. Bacali su šok granate, jedna me je pogodila u grudi“, rekla je Rojtersu žena ispred džamije nakon intervencije izraelske policije.

Incident je izazvao proteste širom okupirane Zapadne obale, a izraelska vojska je saopštila da je devet raketa ispaljeno iz Gaze prema Izraelu nakon što su se sirene oglasile u južnim gradovima.

U saopštenju je precizirano da su najmanje četiri rakete presretnute, a da su četiri pale na otvorena područja.

Tenzije u kompleksu džamije Al-Aksa, koji Jevreji nazivaju Brdo hrama, praćene su nasiljem poslednjih godina.

Česte posete i pokušaje molitvi Jevreja Palestinci vide kao provokaciju, a palestinske organizacije osudile su poslednje napade Izraela na vernike, koje su opisale kao “zločinačke”.

Jordan i Egipat, dve države uključene u nedavne napore, koje podržavaju SAD, za deeskalaciju tenzija između Izraela i Palestinaca, izdali su odvojena saopštenja u kojima osuđuju incident.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO