Izraelska vojska pucala na Palestince koji se pokušavaju vratiti na sjever Gaze

Izraelska vojska je u petak otvorila vatru na novinare i palestinske civile koji su pokušavali krenuti s juga Gaze prema svojim domovima na sjeveru.

Izraelska vojska ubila je Palestinca dok su se raseljeni ljudi pokušavali vratiti svojim domovima u sjevernom Pojasu Gaze u vrijeme humanitarne pauze.

Izraelska vojska je u petak upozorila Palestince da se ne vraćaju u sjeverne dijelove Pojasa Gaze tokom humanitarne pauze koja je stupila na snagu rano jutros.

Kako je kazao reporter agencije Anadolu s terena, izraelska vojska bacila je letke u južne dijelove Gaze, uključujući grad Rafah, savjetujući ljudima se ne kreću na sjever.

“Poruka za stanovnike Pojasa Gaze: rat još nije završen, humanitarna pauza je privremena, a sjeverni dio Gaze je ratna zona”, navodi se u letku.

Također je pojašnjeno da je kretanje dozvoljeno samo sa sjevera na jug putem “Salahuddin” na istočnoj strani enklave.

“Povratak na sjever je zabranjen i opasan, vaša sudbina i sudbina vaših porodica su u vašim rukama”, zaključuje se u izraelskom letku.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu jutros u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

U Izraelu je poginulo 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

Anadolu

The post Izraelska vojska pucala na Palestince koji se pokušavaju vratiti na sjever Gaze appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Izraelska vojska pucala na Palestince koji se pokušavaju vratiti na sjever Gaze appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO