Kenijski muslimani zaštitili hrišćane od napada islamista

Grupa kenijskih muslima zaštitila je hrišćanske suputnike kada su ih za vreme putovanja autobusom napali naoružani islamisti, rekli su očevici.

Najmanje dve osobe ubijene su kada su militanti napali autobus u blizini sela El Vake na granici sa Somalijom, koji je putovao iz glavnog grada Nairobija prema Manderi.

Postoji sumnja da je reč o pripadnicima militantne grupe Al Šabab, koja je u aprilu na Univerzitetu u Garisi ubila 148 studenata. Tada su navodno iz grupe izvlačili hrišćane i ubijali ih, puštajući muslimane na slobodu.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad

“Lokalno stanovništvo pokazalo je osećaj patriotizma, međusobne solidarnosti i pripadnosti, insistirajući na tome da ih pripadnici Al Šababa sve pogube ili da napuste autobus”, rekao je guverner Mandere Ali Roba za privatni kenijski list Dejli nejšn.

Zaposlenik autobusne kompanije Makah, koji je razgovarao s vozačem umešanim u napad, za BBC je potvrdio da su se muslimani odbili razdvojiti od kršćana koji su zajedno s njima bili u istom autobusu.

Jedna je žrtva smrtno stradala u pokušaju bega, nakon što su putnici prisiljeni da izađu iz vozila, rekla je ista osoba za BBC.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO