Kim Džong Un naredio da nuklearni arsenal bude spreman

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naredio je da nuklearni arsenal njegove zemlje mora biti svakog trenutka spreman za upotrebu. SAD su odmah odgovorile da bi se Pjongjang morao suzdržati od provokativnih akcija koje otežavaju stanje i ponovno izrazile sumnju u sposobnost Severne Koreje da izvodi nuklearne napade.

“Moramo biti stalno spremni da u bilo kojem trenutku upotrebimo svoj nuklearni arsenal”, rekao je Kim Džong Un, po pisanju državne agencije KCNA, ponovno iskazavši prkos međunarodnoj zajednici.

Savet bezbednosti UN u sredu je nametnulo nove teške sankcije Severnoj Koreji zbog njenih poslednjih nuklearnih i balističkih proba. Nekoliko sati nakon usvajanja rezolucije, Severna Koreja je ispalila više projektila kratkog dometa u Japansko more ispred svoje istočne obale.

“Svesni smo izveštaja i pažljivo pratimo stanje na Korejskom poluostrvu u koordinaciji sa našim regionalnim saveznicima”, rekao je portparol Pentagona Bil Urban.

“Tražimo od Severne Koreje da se suzdrži od provokativnih akcija koje povećavaju napetost i da se, umesto toga, fokusira na ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza”, dodao je.

Neimenovani zvaničnik američke vojske za AFP je rekao da se analiza američke vlade u pogledu sposobnosti Severne Koreje da izvede nuklearni napad “nije promenila”. “Nismo videli da je Severna Koreja testirala ili pokazala da je sposobna minimizovati nuklearnu glavu niti da je postaviti na balistički projektil”, rekao je.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO