Koliko će zaposleni i penzioneri osetiti povišicu?

Koliko će povišicu zaista osetiti zaposleni u državnoj službi i penzioneri. Za veliki broj ljudi, povećanje je simbolično.

Dvestapedeset dinara više za penzionere koji primaju 20 hiljada dinara, 500 dinara za one sa 40 hiljada. Učiteljima i nastavnicima koji primaju 40 hiljada dinara sledi povišica od 1.600 dinara, lekarima sa platom od 50.000 – hiljadu i po.

Sa druge strane, svako domaćinstvo plaćaće 150 dinara TV pretplate. To je konačan ishod najavljenih povišica, koje su još proletos obećane. Za mnoge je to skromno, ne i za premijera.

“Ne mislim da je četiri odsto i odsto odsto malo, u uslovima nulte inflacije, i to za samo godinu dana posle početka programa. Za penzionere je skromno, ali je stabilno”, smatra predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da povećanje nije moglo da bude veće i zbog aranžmana sa MMF. Prema dogovoru, do 2017. godine udeo plata i penzija u briuo domaćem proizvodu ne sme da bude veći od sedam, odnosno 11 odsto. Ovim povećanjem, Srbija se odmakla od cilja, za koji premijer kaže da se ne menja.

“Sa rastom od 0,75 odsto u ovoj godini i sa 1,75 odsto koliko se planira u narednoj, ne vidim neki veći manevarski prostor za bilo kakvo povećanje plata i penzija u narednoj godini. Ovo što sad bude čini mi se da će to biti jedino povećanje u dogledno vreme”, kaže glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Za povećanje pare odnekud moraju da se nađu.

“Ova mera je sa strane solidarnosti potpuno opravdana, jer dajemo više penzionerima i onima koji primaju plate, a potcenjeni su, a sa druge strane oporezujemo nešto što je ipak deo luksuza”, kaže ekonomista Goran Nikolić.

Finansijsku injenkciju dobiće i RTS i RTV, kojima će država dogodine dati četiri milijarde dinara. Sa druge strane, od dobrih rezultata mera štednje, privatnici neće imati direktnih koristi, jer o, na primer, smanjenju poreza ili nekom drugom rasterećenju privrede nije bilo reči.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO