Konstituisano Bošnjačko nacionalno vijeće

Novi Pazar – Danas je u Novom Pazaru konstituisano BNV koje čine predstavnici liste “Za bošnjačko jedinstvo – Sulejman Ugljanin” i liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”. Za predsednika vijeća izglasan je Sulejman Ugljanin, za koga su glasali predstavnici njegove liste, protiv su bili predstavnici liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”.

Bošnjačko nacionalno vijeće konstituisano je jednoglasno i bez diskusije, a čine ga 19 predstavnika sa pobedničke liste “Za bošnjačko jedinstvo – Sulejman Ugljanin” i 16 predstavnika liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”. Uz dosta rasprave i neslaganja izglasani su poslovnik i statut vijeća.

Bošnjaci su tako nakon dugo vremena dobili legalno i legitimno Bošnjačko nacionalno vijeće, a nakon pauze biće održana i prva sednica na kojoj će biti biran predsednik i drugi organi tog veća.

Konstitutivnoj sednici je predsedavala najstarija predstavnica sa Ugljaninove liste Mevluda Melajac, a prisutni su bili predstavnici OEBS-a i nevladinih organizacija.

Bošnjaci su do sada imali dva vijeća – jedno je bilo u tehničkom mandatu, a drugo, lojalno muftiji Muameru Zukorliću, država nije priznavala.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO