Kosovo suspendovalo uredbu o srpskim ličnim kartama

Uredba vlasti u Prištini o zabrani ulaska na Kosovo osobama koje imaju prebivalište na Kosovu i srpske lične karte je suspendovana, izjavio je danas zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević.

Kako prenosi portal Kossev, Radojević je rekao da je odluka o srpskim ličnim kartama suspendovana i da su o tome jutros obavešteni i pripadnici policije na svim prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Uredba vlasti u Prištini o zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju svim licima sa srpskim ličnim kartama koji žive na tom prostoru,selektivno je juče primenjivana na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Uredba nije sprovođena na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova, ali su neki od građana sa srpskim ličnim kartama koji žive na Kosovu juče vraćeni sa prelaza Merdare i bio im je onemogućen ulazak na Kosovo.

“U vezi sa graničnim prelazima, u konkretnom slučaju radi se o sprovođenju protokola o slobodnom kretanju koji je bio u primeni. Protokol priznaje lične karte izdate u Srbiji, ali ne i lične karte izdate od paralelnih struktura”, rekao je ranije portparol Kosovske policije Baki Keljani za N1.

Kosovska ministarka Edita Tahiri izjavila je ranije danas da od ponoći građani više “nemaju pravo” da pri ulasku na Kosovo kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu Srbije iz gradova na Kosovu i Metohiji.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO