London: Rusija pravi ʽmini državuʼ za Assada

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond kaže da ruski predsjednik Vladimir Putin pogoršava rat u Siriji.

Velika Britanija je saopćila kako Rusija pokušava napraviti alevitsku “mini državu” u Siriji samo za svog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, tako što bombardira njegove protivnike, umjesto da se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Rusija i Velika Britanija su u sukobu od kako je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond kazao za Reuters da vjeruje kako ruski predsjednik Vladimir Putin pogoršava rat u Siriji tako što bombardira protivnike ISIL-a, prenosi Daily Sabah.

Hammond je odbacio ruske navode da širi opasne dezinformacije, kazavši da postoji granica do kada će se Rusija moći predstavljati kao zagovornik mira u Siriji, dok bombardira Assadove protivnike.

Pregovori pod upitnikom

“Želi li Rusija stvarno mir u Siriji ili koristi mirovni proces da bi donijela vojnu pobjedu Assadu i pomogla mu da napravi alevitsku “mini državu” na sjeverozapadu zemlje?”, istakao je Hammond.

Rusija je saopćila da su njene mete pobunjenici u Siriji, a ne samo ISIL, ali da je ta grupa glavna meta.

“Nema logike da se tako nešto tvrdi, nije uredu. U suprotnosti je s temeljima uspjeha koje Rusija postiže u Siriji”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sirijska opozicija odlučila je da ne učestvuje na sastanku predviđenom za utorak u Ženevi sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Siriju Staffanom de Misturom, u znak protesta zbog pogoršanja situacije u Siriji, saopćeno je u sjedištu UN-a u Ženevi.

U Ženevi su prošle sedmice počeli indirektni mirovni pregovori pod okriljem UN-a za okončanje sirijskog petogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 260.000 ljudi.

Sirijski opozicijski blok upozorio je da napadi Vladinih snaga u provinciji Halep mogu ugroziti mirovne pregovore pod okriljem UN-a.

U ruskim zračnim napadima na Anadan, u sjevernom dijelu provincije Halep, koji se nalazi pod kontrolom opozicije, poginulo je 45 osoba, dok su hiljade stanovnika napustile domove i krenule prema turskoj granici.

Meta i civilna naselja

Ruski avioni su izveli 50 napada na naselja u tom mjestu.

Ruske zračne snage izvode napade u Siriji od kraja septembra prošle godine.

Iako su akcije najavljene u okviru borbe protiv ISIL-a, ruski avioni gađaju uporišta umjerene sirijske opozicije u Idlibu, Homsu, Hami i Halepu.

Mete ruskih napada su i civilna naselja, ali i humanitarni koridori kojima se civilima doprema pomoć.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO