Mediji u Izraelu javljaju da predstavnici Hamasa predlažu 10 godina primirja

TEL AVIV –  Dan nakon što je Izrael prihvatio egipatski plan o prekidu vatre u sukobu s Hamasom, a ta islamistička organizacija ga odbila, hamasovci su predložili 10-godišnje primirje u zamjenu za ustupke, javio je Drugi kanal izraelske televizije.

Hamas  traži da se oslobode palestinski zatvorenici, pušteni na slobodu 2011. godine u zamjenu za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita, pa ponovo uhapšeni u junu u okviru potrage za tri oteta izraelska tinejdžera na Zapadnoj obali.

U zahtjevu je navedeno i otvaranje graničnih prelaza prema Izraelu za promet ljudi i dobara i međunarodni nadzor nad lukom u Gazi.

Bivši poslanik u perlamentu Izraela Azmi Bišara procjenjuje da bi se eskalacija nasilja okončala u roku od dva dana.

On je optužio Izrael da je pristao na prekid vatre samo nakratko, kako bi legitimisao dalje vazdušne udare na Gazu, nakon što je Hamas odbacio  egipatski plan.

– Palestinske frakcije razgovarale su sa međunarodnim posrednicima, koji bi prihvatili uslove Hamasa, ali je egipatska incijativa, koja je inače favorizovala Izrael i ignorisala ciljeve palestinskog otpora, zaustavila sve te pregovore – rekao je Bišara.

On je optužio Egipat da ima zajedničke interese s Izraelom i za sukob interesa s Hamasom, zbog čega ne može da bude uspješan posrednik.

Vojno krilo Hamasa, Brigade Izdan al Kasam, odbacilo je plan o primirju, uz poruku da će ,,bitka protiv neprijatelja biti nastavljena i pojačana’’, prenose mediji u izraelu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO