Moskva Kijevu: Imate gas još 5 dana

Avansna uplata za ruski gas je Ukrajini dovoljna do 15. marta, rekao je novinarima portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

Kako je ranije objavio Tas, Naftogas Ukrajine je 6. marta ruskoj strani uplatio 15 miliona dolara.

Prema podacima Uktransgasa, 8. marta je uvoz ruskog gasa smanjen sa 23 miliona kubnih metara, na 8,4 miliona kubika.

Naftogas je ranije saopštio da će pretplata za martovske isporuke ruskog gasa zavisiti od vremenskih uslova. U celini, Ukrajina namerava da i dalje smanjuje udeo ruskog gasa u energetskom balansu zemlje.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je na sednici vlade zahtevao da se “postepeno dodatno smanjuje udeo ruskog gasa u ukrajinskoj gasnoj ravnoteži”.

Šef vlade je dao zadatak da se povećaju obimi reverzibilnog gasa i da se istovremeno smanjuje kupovina od Rusije.

Ukrajina je od 7. marta smanjila uvoz gasa iz Madjarske bezmalo pet puta, na 715.000 kubnih metara dnevno, navedeno je u materijalima madjarskog operatera sistema za transport gasa FGSZ.

Reverzibilne isporuke iz Poljske od 1. marta su smanjene na 717.000 kubnih metara dnevno, u odnosu na 840.000 kubika u februaru. Isporuke iz Slovačke su ostale na ranijem nivou od 37,7 miliona kubnih metara na dan, javio je Tas.

Ukrajina je, međutim, od početka marta povećala uzimanje gasa iz podzemnih skladišta, na više od 27 miliona kubnih metara dnevno, pokazali su podaci Asocijacije evropskih operatera podzemnih skladišta gasa.

Krajem februara, Ukrajina je iz podzemnih skladišta uzimala manje od odam miliona kubika na dan, preneo je Tas.

Sandzakhaber / izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO