“Moskva krije da ruski vojnici ginu u Siriji”

Siriji je do sada poginuo veliki broj ruskih vojnika koji su potom tajno sahranjivani, piše britanski Skaj njuz.

Prema saznanjima ostrvskog medija, zvanična Moskva krije podatke o tome, niti objavljuje informacije o pogibijama pripadnika oružanih snaga.

Skaj njuz podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno priznao da su pripadnici ruske vojske bili prisutni na istoku Ukrajine, tokom krvavih sukoba, a prethodno su se pojavljivale informacije o misterioznim nestancima ruskih vojnika u susednoj državi.

“Otkrili smo mnoštvo dokaza o tome da ruski vojnici ratuju u Ukrajini, kao i o tome da je veliki broj njih poginuo i da su tajno sahranjivani. Postoje dokazi da se takav scenario ponavlja u Siriji i da Moskva pokušava da uradi sve kako bi sakrila svoje aktivnosti u ratom zahvaćenoj zemlji, kao i broj svojih gubitaka“, piše dopisnik Skaj njuza iz Moskve Džon Sparks.

On ističe da je tragom podataka koje su mu dostavili blogeri na čelu sa Ruslanom Levijevim otišao u selo blizu granice sa Belorusijom pod imenom Paltso, kako bi prikupio informacije o smrti 27-godišnjeg pripadnika specijalnih ruskih snaga Fjodora Žuravljova.

“On je sahranjen na seoskom groblju u tihoj ceremoniji pre tri nedelje. Njegovi roditelji kažu da im niko nije rekao šta se dogodilo sa njim. Njegova majka kaže da nije bilo vremena za to, da se sve dogodilo veoma brzo i da ne zna ništa. Takođe, saznali smo da kao javna tajna kruži informacija da je Žuravljov poginuo u Siriji“, ističe Sparks.

Prema njegovim rečima, grupa blogera tvrdi da je najmanje još jedan ruski vojnik stradao u Siriji.

“Nije tajna da se ruske vazdušne snage bore u Siriji, smatra se da je u poslednjih nekoliko meseci broj pripadnika ruske vojske porastao sa 2.000 na 4.000, uprkos navodima Putina da je bombardovanje samo privremena mera. Ipak, misteriozne pogibije i tajne sahrane vojnika navode na to da ruska vlast nije do kraja otkrila svoju ulogu u Siriji“, dodaje Sparks.

Skaj njuz podseća da je Moskva do sada potvrdila pogibije trojice svojih vojnika u Siriji, pilota Olega Peškova, čiji avion je oborila turska vojska, pilota Aleksandra Pozniča, koji je stradao u raketiranju helikoptera koji je trebalo da spase Peškova i Vadima Kostenka, koji je navodno izvršio samoubistvo.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO