Murić: 21 izbeglička porodica boravi u Novom Pazaru

Novi Pazar – Svetski Dan izbeglica, koji se obeležava danas, 20.juna, Srbija dočekuje sa 29 i po hiljada lica sa tim statusom, Novi Pazar sa dvadesetjednom izbegličkom porodicom. Njihov stambeni status u Novom Pazaru, kako najavljuju iz Uprave grada, do kraja naredne godine trebalo bi da bude rešen.

Izbeglički status u Novom Pazaru ima 21 porodica, čiji su članovi, još pre više od 20 godina izbegli sa raotm zahvaćenih prostora Bosne I Hercegovine I Hrvatske. Njihovo stambeno pitanje u ovom gradu, uskoro bi trebalo da bude rešeno.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalnu politiku Fevzija Murić podseća da je Donatorskom konferencijom još iz 2014.godine obezbeđeno 500 miliona evra iz evropskih fondova za rešavanje statusa izbeglica do kraja 2018.godine. Ugovore su tada potpisale Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora.

‘’Program je da oni koji su povratili svoju matičnu imovinu da se vrate svojim državama, a oni koji su odlučili da ostanu ili nemaju gde da se vrate, da se integrišu u našu zajednicu. Najveći broj ljudi je to i uradio, rešio je brojna pitanja: dokumenta, radni odnos i slično’’, rekao je Murić.

Stanovi za izbeglice u Novom Pazaru biće izgrađeni u naselju Postenje, u blizini OŠ. ‘’Meša Selimović’’.

Murić ističe da se trenutno radi na pripremi dokumentacije, te da će do kraja sledećeg meseca doći do izrade projektnog rešenja. ‘’Nakon izdavanja građevinske dozvole moćiće da se počne s radovima. Nadam se da će zgrada biti već 2018.godine useljena i da mi više u našem gradu nećemo imati izbeglica’’, kazao je Murić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO