Mustafa: Predstavnici ZSO će biti hapšeni

“Predstavnici Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu će biti hapšeni, ako ne budu radili po zakonu i ne budu poštovali odluke kosovske vlade”, rekao je premijer Kosova Isa Mustafa govoreći o oceni ustavnosti Briselskog sporazuma o ZSO.

Kosovski premijer, koji je ranije rekao da Priština neće primeniti Briselski sporazum o ZSO ukoliko Ustavni sud odluči da on nije u skladu sa kosovskim zakonima, rekao je i da kosovska vlada može da proglasi ZSO nezakonitom, ako se ona ne bude povinilovala zakonima i pravilima vlade u Prištini.

“Oni (Srbi) mogu danas da proglase autonomiju, ali to ne bi važilo, jer su primorani da poštuju zakone Kosova. U suprotnom Kosovske institucije moraće da preduzmu mere. Onaj koji krši zakon može da zvarši u zatvoru i to je garantovano i sporazumom o pravosuđu”, rekao je Mustafa gostujući na jednoj kosovskoj televitiji.

On je prethodno rekao da Priština neće formirati ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom, ukoliko Ustavni sud odluči da su delovi ili ceo taj dokument protivni zakonima. Kazao je i da je Briselski sporazum potpisao tek kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati “treću vlast na Kosovu”.

Na inicijativu kosovske predsednice Atifete Jahjage Briselski sporazum o ZSO dostavljen je Ustavnom sudu u Prištini, koji ima rok do 60 dana da da svoje mišljenje. Priština već kasni sa primenom Briselskog sporazuma o formiranju ZSO.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO