Nadležni i dalje ćute o udesu helikoptera

Ni četiri dana pošto smo pitali ministra odbrane i načelnika Generalštaba zbog čega se detalji izveštaja vojne komisije ne saopštavaju javnosti – odgovore nismo dobili

Od tragedije kod surčinskog aerodroma u kojoj su prilikom pada vojnog helikoptera Mi-17 živote izgubila četiri pripadnika Vojske Srbije, lekar i medicinski tehničar iz Novog Pazara, kao i beba kojoj su svi oni pokušali da pomognu, prošlo je 11 dana, ali uzroci nesreće i dalje su tajna za javnost. Podsećamo, uprkos obećanjima da će sve biti transparentno, izveštaj vojne komisije o padu helikoptera, završen prošle srede, predat je Višem javnom tužilaštvu, a stigao je i do predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Ali nikakvi detalji o eventualnim uzrocima nesreće, kao ni to da li su ispoštovane sve procedure u vezi sa davanjem naređenja o poletanju i sletanju helikoptera, nisu izneti u javnost.

Ni četiri dana pošto je „Politika” uputila pitanja ministru odbrane Bratislavu Gašiću i načelniku Generalštaba generalu Ljubiši Dikoviću zbog čega se detalji izveštaja vojne komisije koja je ispitivala uzroke udesa helikoptera ne saopštavaju javnosti – odgovore nismo dobili. Na zid ćutanja naišli smo u Ministarstvu odbrane i tražeći odgovore na pitanja da li je ispoštovana procedura u lancu komandovanja u ovakvim slučajevima i da li je ministar Bratislav Gašić ovlašćen da odobrava poletanje helikoptera.

Višem javnom tužilaštvu „Politika” je juče ponovo uputila pitanja u vezi sa izveštajem vojne komisije koji je prošlog petka stigao u ovo tužilaštvo. Pitali smo ih kada će javnost dobiti informacije o detaljima iz ovog izveštaja, da li je tužilaštvo došlo do nekih novih informacija u vezi ove nesreće u kojoj je život izgubilo sedam osoba, ali i da li javnost može da sazna najjednostavniji podatak – koliko strana ima izveštaj vojne komisije?

U pisanom odgovoru Višeg javnog tužilaštva na naša pitanja podsetili su nas juče na saopštenje koje je ovo tužilaštvo izdalo 20. marta, a „Politika” ga uredno prenela – „da će tužilaštvo analizirati dostavljeni izveštaj, prikupiti i druge podatke i informacije, nakon čega će doneti odluku i o tome obavestiti javnost”. U tužilaštvu za naš list navode da je isuviše rano da odgovore na bilo koje naše pitanje.

izvor: Politika

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO