Nedelja ljudske sigurnosti

„Nedelja ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“ je serija javnih događaja, foruma i debata usmerenih ka javnom dijalogu o lokalnim izazovima koji utiču na ljudsku bezbednost i sigurnost.

U okviru te nedelje Kulturni centar ”Damad”, od 14.do 19.jula organizuje forume u sandžačkim opštinama na kojima se diskutuje o konceptu ljudske sigurnosti. Prvi takav forum održan je danas u Priboju.

Sve aktivnosti u okviru ‘’Nedelja ljudske sigurnosti’’ imaju za cilj da objasne, demistifikuju, pojednostave i približe koncept ljudske sigurnosti i postave ga u korelaciju sa konceptom  bezbednosti na lokalnom nivou. Takođe, ističu organizatori, cilj je i da se definiše sveobuhvatni domet ovog koncepta i potraže odgovori na pitanja: kako institucionalni mandati i akcije lokalnih javnih institucija i službi, organizacija civilnog društva, medija i političkih stranaka, mogu doprineti ukupnom poboljšanju percepcije ljudske sigurnosti, a kako svemu tome mogu doprinositi i sami građani, te koliko je sve to zajedno u biti dugoročno povezano sa pitanjem ukupnog razvoja zajednice.

O svemu tome na forumu u Priboju diskutovali su predstavnici brojnih institucija, mladi, građanski aktivisti i javne ličnosti iz Priboja.

Među predavačima su, pored izvršne direktorke KC DamaD, Zibije Šarenkapić, bili i Marijana Pajvančić, Petar Teofilović, Ivana Subotički, Jadranka Jelinčić, Svetlana Stanarević i Goran Bašić.
Sledeći forum o ovoj temi održaće se u Prijepolju, potom u Novoj Varoši, Sjenici, Tutinu i na kraju u Novom Pazaru.

„Nedelju ljudske sigurnosti“ KC DamaD realizuje uz pomoć kancelarija za mlade iz ovih opština i gradova, a uz finansijsku podršku UN-a u okviru projekta  „Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO