NOPS: Građani neće taksu za RTS

NOPS je pozvao Vladu Srbije da još jednom razmotri uvođenje takse za finansiranje RTS-a, imajući u vidu da građani uglavnom imaju negativan stav prema tome.

Imajući u vidu činjenicu da konačnu odluku o uvođenju i visini takse donosi Vlada Srbije, Nacionalna organizacija potrošača Srbije apeluje na nadležne organe da još jednom razmotre utvrđenu visinu i po mnogima sporan način utvrđivanja obveznika plaćanja takse.

NOPS poziva vladu da se ne usvajaju “laka” i “brza rešenja”, već isključivo ona koja su u skladu sa zakonima i u interesu građana Srbije.

“Građani imaju pravo da odlučuju da li će i na koji način finansirati javne servise budući da se kroz njihovu osnovnu delatnost omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i pružaju sveobuhvatne medijske usluge”, navodi se u saopštenju NOPS-a.

NOPS je objavio i rezultate ankete koji pokazuju da većina građana Srbije ne podržava plaćanje takse za RTS.

5775951395624f22fd3f2b628738643_w640

Kako je saopštio NOPS, od ukupno 1.677 potrošača koji su odgovorili na anketu, 64 potrošača (3,82%) je na postavljeno pitanje odgovorilo sa “Da”, 1568 potrošača (93,50%) je kao svoj odgovor izabralo “Ne”, dok je 45 potrošača (2,68%) izjavilo da “Nemaju jasan stav o navedenoj temi”.

Pitanje je glasilo: Da li podržavate taksu kao način da se obezbedi finansiranje i nezavisnost javnih medijskih servisa?

Na osnovu prikupljenih rezultata, stiče se sveobuhvatni utisak da potrošači ne podražavaju taksu kao način da se obezbedi finansiranje i nezavisnost javnih medijskih servisa, saopštio je NOPS.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO