NSA prisluškivala razgovore u Srbiji, Hrvatskoj i BiH?

Pojavile su se informacije da je američka obaveštajna agencija NSA je uz pomoć nemačkih kolega iz agencije BND, i nemačkog teleoperatera Dojče telekoma od 2005. do 2008. prisluškivala telefonske razgovore iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, u okviru tajne operacije “Eikonal”.

Cilj operacije bio je analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a proveravani su i razgovori vođeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, potvrdio je u posebnoj emisiji slovenačke televizije POP-TV posalnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilc, prenosi Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

Pilc je pokazao i tzv. “žutu listu” do koje je došao svojim kanalima.

Dodao je da su se, između ostalih, pratile i tri telefonske linije iz Slovenije prema inistranstvu, ali i međunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Autori emisije na slovenačkoj televiziji tvrde da će “žuta lista” podići mnogo prašine u zemljama regiona. U Hrvatskoj su, prema tim navodima, u operaciji “Eikonal” praćene četiri međunarodne telefonske linije, one koje idu iz Zagreba do Roterdama, Stokholma, Kiste (Švedska) i Brisela.

Amerikancima su za prisluškivanje nezanimljive u Evropi bile jedino Estonija, Litvanija i Malta, tvrdi Pilc, a svi razgovori su analizirani i filtrirani zbog traženja obaveštajnih podataka, traženjem karakterističnih reči kao što su “terorizam”, “bomba” i slično.

Navodno su američkim obaveštajcima bili interesantni i lični podaci nekih ljudi, kao i njihovi telefonski, bankovni i poreski brojevi.

Amerikance je, naveo je austrijski poslanik, zanimalo da ustanove koliko podataka o civilnom stanovništvu u operaciji mogu da obuhvate i šta se iz tih podataka da zaključiti o potencijalnim terorističkim pretnjama.

Telefonski razgovori su uz pomoć Nemaca preusmeravani u Frankfurt, gde su ih kopirali, a onda su slani u Pulah, gde je sedište nemačke obaveštajne službe BND. Na kraju su završavali u Ajblingu, gde su ljudi iz američke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije.

U Telekomu Slovenije su u svom komentaru naveli da im operacija o kojoj je govorio Pilc nije poznata, ali da svojim klijentima ni inače ne mogu garantovati tajnost razgovora u međunarodnom saobraćaju.

Jedan bivši pripadnik slovenačke obaveštajne zajednice iz vremena kad se operacija “Eikonal” odvijala kazao je da za nju nikad nije čuo, ali da ga otkrića o prisluškivanju nisu iznenadila.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO