O čemu govori knjiga Vojislava Šešelja

Najnovije autorsko djelo lidera Srpske radikalne stranke nije ništa više od kolekcije uvreda koje je Muamer Zukorlić izrekao putem svoga portala Sandžakpress, revije Sandžak i gostujući u raznim televizijskim emisijama.Da podsjetimo, revija Sandžak je ugašena, pritisnuta brojnim tužbama za plasiranje lažnih informacija, Jahja Fehratović je, pozivanjem na poslanički imunitet, izbjegao krivično gonjenje zbog tekstova objavljenih u reviji Sandžak, dok se protiv ovlašćenog lica portala Sandžakpress Salahudina Fetića vode brojni sporovi.Ono što je interesantno je da knjiga, iako u naslovu imenuje Rasima Ljajića, podjednako tretira i Sulejmana Ugljanina, kao i Muamera Zukorlića, o kojem govori u superlativu.Tako na primjer, Vojislav Šešelj prenosi tekst revije Sandžak od 1. oktobra 2011 godine pod naslovom „Manekensko trčanje vazala“ Autor ovog teksta, kritikujući Sulejmana Ugljanina, između ostalog kaže „On se, po staroj navici, bošnjaka seti samo pred izbore. Kao i svih prethodnih godina seti se svoga naroda tek toliko da ispuni kvotu i ostane u Beogradu“STR 404Na drugom mjestu Vojislav Šešelj kaže „Sulejman Ugljanin, umesto da se pokrije ušima i ne progovara, jer je njegov, tada maloletni, sin napravio nekoliko krivičnih dela za 15 minuta i zbog toga je priveden, blati srpsku policiju koja je radila po zakonu. Ovaj ispad svog nevaspitanog sina, ministar je iskoristio da zatraži da Srbija povuče policiju sa dela svoje teritorije.“ Nakon ovog komentara Šešelj prenosi tekst iz lista BLIC pod naslovom „Ugljanin: Moj sin sa trojicom drugova dobio batine, pa pritvoren u policiji“ STR 411Šešelj takođe prenosi i dva teksta revije Sandžak u kojima Sulejmana Ugljanina optužuju za proneveru 1.000.000 eura. Tekstovi nose naslov „Ugljanin podijelio milion evra iz državnog budžeta svojim aktivistima i razbijačima Islamske zajednice“ i „Milion evra za (ne)sigurne glasove“. U ovim tekstvima su imenovani brojni građani Novog Pazara , Sjenice i Tutine za koje se kaže da su razbijači Islamske zajednice.  STR 414Novinari Revije Sandžak su nakon ovakvih i sličnih tekstova bili pod pozvani da dokazuju svoje tvrdnje u Tužilaštvu. Njihova reakcija je naišla na odobravanje lidera Radikala, pa on u svojoj knjizi prenosi i sledeće tekstove:
Ljudska prava će štititi novinari revije Sandžak
Sandžačka asocijacija novinara SAN osuđuje politički pritisak na urednika revije Sandžak (SAN i revija Sandžak su jedno te isto)
Saopštenje Bošnjačke kulturne zajednice
Saopštenje Bošnjačke demokratske zajednice
Vlast kontrolira medije STR 420 – 423
Revija Sandžak je kratko trajala, ali su tekstovi objavljeni zauzeli značajno mjesto u knjizi Vojislava Šešelja, tako da ima oko 200 strana posvećenih samo reviji Sandžak.Svoje mesto u spomenutoj knjizi našla je i televizija Sandžak. Vojislav Šešelj prenosi transkripte kompletne emisije „Svjedok kriminala“ u kojoj Ismet Ramović zvani Paščar optužuje Rasima Ljajića za kriminal, kao i transkript emisije u kojoj Ahmedin Koca optužuje vrh SDA za izbornu krađu tokom izbora za BNV 2010. godine. STR 516-556Vojislav Šešelj je iskoristio priliku da se izruguje Esadu Džudžu rečima: „Zalomilo se baš Esadu da kad ukloni to problematično „vić“, ostane prostak, primitivac, čovek bez ikakve vrednosti, što izvorno znači reč džudža. Kosmička pravda?“ STR 570Ipak, glavna zvezda knjige je portal Sandžakpress, bez tekstova ovog portala ova knjiga ne bi postojala. Skoro polovina knjige su tekstovi objavljeni na tom portalu.Cilj Vojislava Šešelja postaje više nego jasan, on želi da eliminiše Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, i da u Sandžaku postavi Muamera Zukorlića kao de fakto lidera bošnjaka. Ali da bi to uradio mora prvo da mu „opere“ biografiju i predstavi ga kao prihvatljivog za prosečnog srpskog radikala. To čini na nekoliko mesta komentarima sledećeg tipa:Sandžakpress, 23. novembra 2013. godine, prenosi pisanje „Večernjih novosti“ koje spekulišu da bi Ugljanin i Zukorlić mogli da naprve koaliciju. „Novostima“ je očigledno ostao nepopunjen prostor, pa su sklepali ovu vest u nedostatku realnije. Jer, sve je realno, osim da Zukorlić uđe u koaliciju sa osvedočenim srbomrscem i separatistom. Ne bi bio problem što je takav bivši ministar Ugljanin, videli smo mi i gore. Mnogo je gore što nije dosledan čak ni u svojoj mržnji. Dovoljno je malo para, pa da i on zaćuti i proguta sve što je rekao.STR 515Rasim Ljajić nikada nije imao nijednu lepu reč za muftiju Zukorlića. Nikada se niko u Srbiji nije obrušio na bilo koje svešteno lice kao što to čini večiti nam ministar. Sam kaže da mu uopšte nije bitno šta o njemu misli Zukorlić, ali zato kad krene da ga spominje, ne ume da se zaustavi. STR 643Listajući ovu knjigu čovjek pomisli da više ništa ne može da ga iznenadi. Pa onda naiđe na transkript govora Muamera Zukorlića okupljenim pristalicama 5. novembra 2018. godine Ono što je interesantno je da autor prenosi ne samo govor Zukorlića nego i klicanje okupljenih. STR 896
Nakon svega ovoga ostaje mnogo otvorenih pitanja:Otkud Vojislavu Šešelju kompletna arhiva revije SandžakOtkud Vojislavu Šešelju kompletna arhiva portala SandžakpressOtkud Vojislavu Šešelju transkripti svih emisija u kojima je gostovao Muamer ZukorlićOtkud Vojislavu Šešelju kompletna arhiva saopštenja za javnost BDZ, BDZS, BKZ, Islamske Zajednice i SPPOtkud Vojislavu Šešelju transkripti Zukorlićevih govora na skupovima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO