Počela četverodnevna humanitarna pauza u Gazi

Humanitarna pauza dogovorena između Izraela i palestinskog Hamasa, koja bi trebala na četiri dana zaustaviti napade na Gazu, omogućiti razmjenu zarobljenika i dopremanje humanitarne pomoći, stupila je na snagu u petak u sedam sati po lokalnom vremenu.

U minutama koje su prethodile početku humanitarne pauze, iz Sderota u blizini Pojasa Gaze mogle su se čuti eksplozije i pucnjevi na području zahvaćenom izraelskim napadima, a na teritoriji Izraela su se oglašavale sirene za uzbunu zbog lansiranja projektila.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Katara, prema postignutom dogovoru, dopremanje humanitarne pomoći preko prelaza Rafah počeće po stupanju na snagu humanitarne pauze.

Ujedinjene nacije su saopćile da je od početka izraelskih napada na Pojas Gaze raseljeno oko 1,7 miliona Palestinaca, a plan za raspodjelu humanitarne pomoći svim ugroženima nije saopćen.

Prema dogovoru, prvog dana humanitarne pauze počeće i razmjena zarobljenika, pa će tako oko 16,00 sati po lokalnom vremenu biti oslobođeno 13 izraelskih žena i djece, od ukupno 50 koliko će biti oslobođeno, naspram 150 Palestinaca.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

Anadolu

The post Počela četverodnevna humanitarna pauza u Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Počela četverodnevna humanitarna pauza u Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO