Prava za ostvarivanje dečijeg dodatka

NOVI PAZAR – Pravo na dečiji dodatak imaju svi oni koji ostvaruju uslove koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Važno je naglasiti da to nije isto kao roditeljski dodatak koji je namenjen samo majkama, jer zahtev za dečiji dodatak mogu podneti i očevi, odnosno onaj roditelj koji se neposredno brine o detetu.

Dečiji dodatak podrazumeva mesečna primanja koja dete dobija od države dok ne završi školovanje. Ovaj dodatak se može dobiti za prvo, drugo, treće i četvrto dete po redu rođenja u porodici. Moguće je podneti zahtev i za veći broj dece od četvoro, ukoliko zbog starosne granice za neko od prvo četvoro dece po redu rođenja više ne može ostvariti pravo.

“Za dete za koje je ostvareno pravo dečiji dodatak iznosi:

4.120,55 dinara za dete za koje je ostvareno pravo

5.356,70 dinara za jednoroditeljske porodice i staratelje

6.180,83 dinara za dete sa smetnjama u razvoju

7.416,99 dinara za dete koje ispunjava uslove po više osnova”, kazao je za RTV Novi Pazar Lotinac.

Da bi staratelj deteta ostvario pravo za ovu pomoć države, odnosno podneo zahtev za dečiji dodatak neophodno je najpre da bude državljanin Srbije i da ima prebivalište u Republici Srbiji. I strani državljani mogu dobiti ovu pomoć države ako imaju status stalno nastanjenog stranca, kazao je šef odseka za društvenu brigu o deci Tarik Lotinac.

“Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se, ako ukupan mesečni prihod porodice ostvaren u tri meseca, koji prethode mesecu kome se podnosi zahtev po članu domaćinstva, ne prelazi cenzus koji iznosi oko 12.360.000 dinara za dečiji dodatak. Potrebno je pored primanja, za sve članove domaćinstva doneti lične karte, za sve punoletne članove tog domaćinstva. Zahtev i izjava dobijaju se na šalteru u odeljenju za društvene delatnosti, odnosno u odseku za dečiji dodatak”, kazao je Lotinac.

Lotinac je takođe naglasio da posedovanje nekretnina ili drugih nepokretnosti utiče na procenu za dobijanje dečijeg dodatka.

“Ljudi koji obavljaju samostalne delatnosti moraju imati neki poslovni prostor. Da li je ono njihovo vlasništvo ili se radi o ugovoru o zakupu , i ta površina poslovnog prostora ne sme da iznosi više od 20 m kvadratni. Iz razgovora sa podnosiocima zahteva utvrđujemo i tražimo potrebnu dokumentaciju.

Dečiji dodatak pripada detetu koje pohađa redovno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje sve do navršene 20 te godione. Dečiji dodatak je namenjen i za decu sa smetnjama u razvoju i decu sa invaliditetom. Oni mogu primati dečiji dodatak do navršene 26 godine života.

Ovi iznosi i pravila definisana su Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO