Prva posjeta Baracka Obame džamiji u SAD-u

Američki predsjednik je tokom dva mandata posjetio više džamija u Maleziji, Indoneziji i Egiptu, ali ne i u SAD-u.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je na vlasti sedam godina, u srijedu će prvi put posjetiti jednu džamiju u Sjedinjenim Američkim Državama, najavljuju agencije.

Obama, čiji je djed prihvatio islam, posjetit će džamiju Islamske zajednice u Baltimoreu, gdje će razgovarati s liderima te zajednice i održati govor, prenosi AFP, ocjenjujući da je cilj te posjete simbolično opovrgavanje oštre predizborne retorike republikanaca usmjerene protiv muslimana.

Američki lider je tokom dva mandata posjetio više džamija u Maleziji, Indoneziji i Egiptu, ali do sada nije u tom svojstvu boravio ni u jednoj od više od 2.000 džamija u SAD-u.

Obama je 2009. godine, nedugo nakon što je izabran za predsjednika, otputovao u prijestonicu Egipta Kairo, gdje je pozvao na “novi početak” s muslimanskim svijetom.

Od početka predizborne kampanje, pretendent za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima Donald Trump traži zabranu ulaska muslimanima u SAD, dok se njegov stranački rival Ted Cruz založio za prihvat isključivo kršćana i zagovara “jevrejsko-kršćanske vrijednosti”.

Važna uloga

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je izjavio kako će Obama u srijedu u Baltimoreu “potvrditi važnu ulogu koju američki muslimani imaju u našem društvu” i da će reći kako “Amerikanci koji poštuju zakon trebaju imati mogućnost prakticiranja svoje vjere onako kako žele”.

“Niko ih ne bi trebao izlagati podsmijehu niti ih napadati, a pogotovo neko ko želi voditi državu”, istakao je Earnest.

Američki muslimani navode kako dugo čekaju ovakve napore i istupe političkih i vjerskih lidera ove države.

“Dugo tražimo neku podršku, možda će današnja posjeta pokrenuti neki trend toga”, kazao je Ibrahim Hooper, glasnogovornik Vijeća američko-islamskih odnosa.

“Mislim da nikada nije bilo ovoliko straha i strahovanja u zajednici američkih muslimana”, dodao je.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO