Prvi srpski legionar kog je ubila Al Kaida

Podoficir Francuske legije stranaca, Beograđanin David Nikolić (45), poginuo je pre dva dana u napadu u Maliju.

U samoubilačkom napadu koji se dogodio na oko 100 kilometara od grada Gao ranjeno je još sedam francuskih vojnika, od kojih su trojica teško povređeni.
Uprkos tome što su odmah zbrinuti u prvoj vojnoj bolnici, Nikolić je u toku noći podlegao povredama, saopštila je administracija predsednika Francuske.

Kako saznaje “Blic”, Nikolić se u mirovnoj misiji u Maliju nalazio od 23. aprila, gde je radio na uklanjanju mina i eksplozivnih naprava.

On se nalazio u oklopnom vozilu francuskih snaga koje su bile angažovane u kontrolnoj oblasti Al Mustarat, a napad se dogodio neposredno pred njihov trodnevni put po Africi, na kojem je trebalo da obiđu Obalu Slonovače, Niger i Čad.

Srbi u Legiji stranaca
Najčuvenijoj plaćeničkoj vojsci na svetu koja služi interesima Republike Francuske, posle Južnoamerikanaca i Kineza, najčešće se priključuju Balkanci.
Od više stotina Srba koji su otišli u Legiju stranaca u njenom muzeju u Marselju ubeležena su imena samo trojice njih: kralja Petra Prvog, Nikole Kojića i Gorana Franjkovića.
Zlatko Dudaš je jedan od retkih legionara iz Srbije koji je tamo dočekao penziju, a od onih koji su u Legiji izdržali svega nekoliko godina najpoznatiji su Milorad Ulemek, koji je po ovoj jedinici i dobio nadimak, i Nikola Kavaja, najopasniji srpski politički emigrant.

 

Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je svoju najdublju tugu povodom ove tragedije i istovremeno odao poštu hrabrosti francuskih vojnika koji su se u Maliju borili protiv terorističkih grupa, pre svega ćelija Al Kaide.

Napredovanje pobunjenika
Francuske snage su u svoju bivšu koloniju na zapadu Afrike raspoređene u januaru 2013. kako bi zaustavile napredovanje islamističkih pobunjenika u pravcu juga, koji su sever Malija zauzeli 2012. i planirali da dopru do prestonice Bamako.

David Nikolić je inače deveti francuski vojnik koji je poginuo u Maliju, ali prvi koji je izgubio život u samoubilačkom napadu.
Rođen je 16. maja 1969. u Beogradu. U Legiju stranaca stupio je 1988. sa 19 godina. Pošto je završio osnovnu obuku, od 1991. radio je na obuci mladih legionara, gde je postigao zavidne rezultate.

Slučaj Franjković
Subotičanin Goran Franjković (25) pripadnik francuske Legije stranaca ubijen je 14. novembra 2011. tokom borbenih operacija u Avganistanu.
Njegova jedinica je takođe bila uključena u proveru i čišćenje nagaznih mina i bombi na putu. Tokom jedne od operacija, napale su ih neprijateljske snage i smrtno ranile Franjkovića. Bio je mladi sportista koji nije prošao regrutaciju za profesionalnog vojnika u Srbiji, ali je primljen u Legiju i kao jedan od najboljih poslat u Avganistan.
Franjkovićeva jedinica bila je stacionirana u logoru Tageb u istočnom delu zemlje, kada su upali u zasedu. Goran je tada spasao osmoricu drugova, ali ne i sebe, zbog čega su francuski oficiri komentarisali “da je imao tako veliko srce da ga ni metak nije mogao zaobići”.

Godinu dana kasnije, Nikolić odlazi u Džibuti. Posle povratka iz Džibutija 1996. unapređen je u čin kaplara, a 1. septembra 1999. postao je narednik. Pripadnik Osmog inženjerijskog puka Francuske legije stranaca bio je od 1997.

Kao iskusan legionar, sa više od 25 godina aktivne vojne službe, bio je nosilac zlatnih ordena “Nacionalne bezbednosti” i “Prekookeanske službe” za Liban, Avganistan i Čad.

Nije bio oženjen i nema decu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO