PU Novi Pazar: Povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Grada Novog Pazara, Opštine Tutin i Sjenica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Novom Pazaru, tokom meseca oktobra 2023. godine održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Grada Novog Pazara, Opštine Tutin i Sjenica i ostvarili dobre rezultate rada.

Od 01. do 31. oktobra, ove godine, evidentirano je ukupno 171 krivično delo. Procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem je skoro 70 odsto.
Znatno povećanje krivičnih dela se odnosi na ekološki kriminal, tokom oktobra je otkriveno 9 ovih krivičnih dela, što je za 7 više nego u oktobru prošle godine kada su otvrivena 2 krivična dela ekološkog kriminala.

U ovom periodu dogodio se jedan pokušaj ubistva koji je rasvetljen, izvršilac je uhapšen i priveden nadležnom tužilaštvu, kao i još jedna osoba zbog pomoći učiniocu posle izvršenog krivičng dela.

Takođe, dogodilo se jedno krivično delo razbojništvo koje je efikasnim radom policije rasvetljeno, a izvršioci uhapšeni.

Policija je uhapsila dve osobe zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, jednu zbog podmetanje požara i paljenje automobila i drugu zbog paljenja kuće i autoperionice.
Nije bilo krivičnih dela teško ubistvo i ubistvo.

Operativnim radom, policija je u 20 zaplena oduzela nešto više od 30 grama marihuane i kokaina i preko 500 komada različitih vrsta psihoaktivnih supstanci.

Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine, u 5 zaplena, oduzeto je oko 300 paklica cigareta i 10 kilograma duvana.

U oblasti javnog reda i mira evidentirano je 16 prekršaja. Policijski službenici su obezbedili 35 javnih skupova na kojima je prisustvovalo više od 8000 građana.

U svim osnovnim školama pripadnici Ministrastv unutrašnjih poslova u Novom Pazaru nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.

U svim osnovnim i srednjim školama i dalje su prisutni policijski službenici pre, za vreme i nakon završetka nastave u obe smene, u cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u školama.

Tokom meseca oktobra 2023. godine na putevima koje pokriva Policijska uprava u Novom Pazaru, dogodila se 41 saobraćajna nezgoda. Poginulih osoba nije bilo, povređeno je 21 osoba, od toga 15 vozača, 4 pešaka i 2 putnika.

Preduzimanjem mera pojačane kontrole saobraćaja, otkriveno je ukupno 2131 prekršaj.

Najzastupljeniji prekršaji su nekorišćenje sigurnosnog pojasa i to 539, zatim nepropisno zaustavljanje i parkiranje 460 i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja 429 prekršaja. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, sankcionisano je i isključeno iz saobraćaja 26 vozača i 5 vozača koji su upavljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Redovno se vrše kontrole kretanja i boravka stranaca, stalno nastanjenih, stranaca na odobrenom privremenom boravku i stranaca u tranzitu. U mesecu oktobru, boravak je prijavilo 2480 stranih državljana, 82 strana državljanina su podnela zahtev za odobrenje privremenog boravaka, a 5 stranih državnjana za stalno nasanjenje u Republici Srbiji.

Policijska uprava u Novom Pazaru, tokom oktobra 2023. godine uručila je građanima 1522 lične karte, 1377 putne isprave, 1177 vozačkih dozvola i izvršila skoro 5000 produženja registracije motornih vozila.

Očuvanje bezdebdosti građana i održavanje javnog reda i mira, kao i zadovoljavajući rezultati rada Policijske uprave u Novom Pazaru postignuti su uz dobru saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, pre svega Višim i Osnovnim javnim tužilaštvom.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO