“Rusi počinili ratne zločine kasetnim bombama”

Organizacija Amnesti Internešnal saopštila je da ima podatke da ruske snage u Siriji gađaju civilne objekte kasetnim bombama.

U izveštaju objavljenom u sredu, navodi se i da ruski avioni izbacuju nenavođene bombe na stambene objekte pri čemu je poginulo nekoliko stotina ljudi.

“Postoje izveštaji da je kasetna municija izbačena na teritorije koje od 30. septembra gađaju ruski vojni avioni. Izveštaji se fokusiraju na šest napada na provincije Homs, Idlib i Alepo u septembru i novembru i tada je ubijeno najmanje 200 civila“, navodi se u izveštaju.

Takođe, ocenjuje se sramotnim to što Rusija ne želi da prizna civilne žrtve.

“Pojedini ruski napadi su izgleda bili direktno usmereni ka civilima i civilnim objektima. Gađana su naseljena područja u kojima nema ni traga od vojnih ciljeva. Gađane su čak i medicinske ustanove, što je dovelo do smrti i povreda civila. Takvi napadi se mogu okarakterisati ratnim zločinima“, naveo je direktor programa AI za Bliski istok i Severnu Afriku Filip Luter.

Ovakve optužbe na račun Moskve stižu neposredno po izveštaju Hjuman rajts voča da su kasetne bombe korišćene najmanje 20 puta u Siriji od početka ruskih akcija.

Ipak, ruski zvaničnici su odmah demantovali takve navode, kao i pojedini civilni izvori i opozicioni aktivisti u Siriji, koji su istakli da su možda takve napade vršili pripadnici Vojske Sirije.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO