SDA Sandžaka i SDP dogovorile strateško parnerstvo! Potpisivanje sporazuma sutra?

Novi Pazar – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Sandžačka demokratska partija (SDP) potpisaće u utorak Deklaraciju o strateškom partnerstvu, saznaje bedem.rs.
Kako je danas, nakon održanih sastanaka predsjedništava SDA Sandžaka i SDP-a, nezvanično potvrđeno iz dvije vodeće bošnjačke stranke u Sandžaku, deklaracijom će biti definisano obostrano učešće u vlasti u sandžačkim općtinama
Nakon višemjesečnih pregovora predstavnika partija čiji su osnivači Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, deklaracija, kako se navodi, ima za cilj unaprjeđenje međunacionalnog povjerenja u Sandžaku, pravo i potrebu Bošnjaka na zaštitu, očuvanje i unaprjeđenje svog nacionalnog identiteta i prava garantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije i normama međunarodnog prava.
U preambuli dokumenta kojim se definiše koalicija dviju stranaka stoji i da je “cilj uspostavljanje političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku, punog ostvarivanja ljudskih, političkih i socijalno – ekonomskih prava, kao i prava građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj”.
Ugljaninova SDA Sandžaka i SDP čiji je predsjednik Nihat Hasanović su se dogovrile za ekonomsko osnaživanje Sandžaka i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju strateških projekata poput izradnje autoput preko Pešteri, regionalne putna mreže između sandžačkih gradova, te osnivanje nekoliko regionalnih instutcija.
“Obezbjeđivanje ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, afirmacija ideje jedinstvene islamske zajednice”, neki su od ciljeva političkog sporazuma na koji su pristale SDA i SDP.
Za bedem.rs je potvrđeno i da će nakon formiranja zajedničke vlasti, početi sa realizacijom sporazuma između Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Grada Novog Pazara. SDA Sandžaka i SDP su se takođe dogovrile da se, kao prioritetno, nastavi sa izgradnjom obilaznice oko Novog Pazara i Sandžačke igre vrate institucionalno i obnove.
Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu predstavnici gradskih odbora SDA Sandžaka i SDP će voditi razgovore o formiranju skupštinske većine i zajedničke vlasti u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i ostalim sandžačkim općinama.
Deklaraciju će potpisati predsjednici stranaka, Sulejman Ugljanin i Nihat Hasanović, uz prisustvo najviših funkcionera dvije stranke i medija, u utorak u 11.00 sati, u Multimedijalnom centru u Novom Pazaru.
Izvor: Bedem.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO