SDP: Četnici su jedan zločinački i šovinistički pokret, odluka je sramna!

Novi Pazar – Sandžačka demokratska partija osuđuje kao sramnu odluku Višeg suda u Beogradu da rehabilituje vođu četničkog pokreta Dražu Mihajlovića.

Smatramo da Viši sud nema pravo da se bavi prekrajanjem istorije, a posebno je sramno to što ovakva odluka nije uzela u obzir nebrojna dokumentovana zlodela četničkog pokreta, već su se sakrili iza proceduralnih nedostataka postupka iz 1946. godine.

O Draži Mihajloviću i četničkom pokretu jedini pravičan sud može da donese istorija, a istorija je jasno kazala da su četnici jedan zločinački i šovinistički pokret koji je u saradnji i pod zaštitom okupatora terorisao, ubijao i sprovodio etničko čišćenje u periodu II svetskog rata.

Sudije Višeg suda nisu uzeli u obzir ni činjenicu da se četnička ideologija nije promenila i da je i danas prisutna u na ovim prostorima. Zadojeni Dražinom ideologijom grupa monstruma okićeni četničkim obeležjima masakrirala je nevine ljude u Štrpcima, Srebrenic, Goraždu i mnogim drugim mestima masovnih stradanja civila.

Sada se ljudi sa pravom pitaju, hoće li neko za 50-60 godina rehabilitovati Milana Lukića, Ratka

Mladića, Radovana Karadžića i ostale žločince koji na svojim rukama imaju krv hiljada nedužnih ljudi, žena i dece.

Oni koji su doneli ovakvu odluku bez sumnje postaju saučesnici i nose teret svih zlodela koji su počinjeni pod komandom Draže Mihajlovića tokom II svetskog rata, ali i svih onih zločina koji su počinjeni u njegovo ime i pod njegovom ideologijom u novijoj istoriji.

Nama kao društvu treba da krenemo napred, da prevaziđemo istorijske podele i zajedno radimo na boljoj budućnosti za svoju decu. Jasno je da će na tom putu biti puno prepreka, a ova odluka

Višeg suda je samo jedna od njih. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti društvo koje će slaviti pesnike, naučnike, umetnike, a ne ubice, koje će pravdu tražiti za žrtve, a ne za zločince.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO