Skandalozna izjava predsedika Češke o muslimanima!

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je da su hrišćanska i islamska kultura nespojive i da Evropa treba da poštuje veru muslimana, ali samo dok ne pokušavaju da dođu u Evropu.

“Polazim od toga da moramo da poštujemo muslimanske zemlje. Neke su liberalnije, neke manje liberalne, ali poštujmo njihovu veru sve dok njihovi stanovnici ne dolaze u Evropu, jer ako oni dolaze u Evropu, onda dolazi do kontakta dve po mom mišljenju nespojive kulture”, kazao je Zeman koji je danas objavila slovačka agencija TASR.

Zeman je naglasio da ne želi uopšte da vrednuje koja kultura je viša koja niža, ali da je ključni argument to da su nespojive, a kao dokaz te tvrdnje naveo je da islamski imigranti nigde i nikada u Evropi nisu uspeli da se asimiliraju.

“Slažem se sa Robertom Ficom koji je kazao da dok je on premijer neće biti nijednog ilegalnog imigranta na teritoriji Slovačke. Naglašavam tu reč ‘ilegalnog’ zato što prelazak državne granice bez potrebnih dokumenata, ukoliko niste iz Evropske unije, jeste krivično delo. Ako znate za Dablinski sporazum onda znate da azil tražite u prvoj bezbednoj zemlji što nije ni Češka ni Slovačka. To može da bude Grčka, može da bude Italija. Cela tragedija je u tome što ni Grčka ni Italija nisu bile u stanju da rešavaju taj problem”, rekao je Zeman.

Recept za suočavanje sa izbegličkom krizom za zemlje poput Češke ili Slovačke koje nisu prve bezbedne na izbegličkoj trasi, prema rečima Zemana jeste to da na svoje nacionalne granice postave pored policije i vojsku i bez milosti odmah sa granica vraćaju izbeglice i imigrante.

“Tvrdi se da su velika većina mladi zdravi muškarci, a to izaziva bojazni da su unutar tog talasa džihadisti koji mogu da terorišu celu Evropu. Ako želimo da pomognemo (pravim izbeglicama) trebalo bi da im pomažemo u njihovoj zemlji tako što ćemo dati šansu da nađu posao. Pomoći im da naprave farmu, manju fabriku da se stvore radne mesta. Dolaze i imigranti iz zemalja gde se ne ratuje pa čak i iz Evrope – sa Kosova i iz Albanije”, rekao je Zeman.

Češki predsednik objasnio je u intervjuu slovačkoj agenciji i svoju nedavno kontroverznu izjavu da Islamska država i njeni teroristi spremaju napad na Prag, zbog čega su ga ostali najviši zvaničnici optužili da bez potrebe seje paniku među Česima.

“Ti napadi su bili i naivno je pretpostavljati da će prestati posebno sada kada broj muslimanskih imigranta u Evropi raste. To je procena zasnovana na jednostavnoj analogiji. Znači Islamska država i njene pristalice nastojaće da privuku pažnju. To što se nedavno desilo u Francuskoj bilo je masovno ubistvo. Političar se ili trgne tek onda kada se u njegovoj zemlji desi teroristički napad, što je prokleto kasno, ili dela blagovremeno tako da se za tu opasnosti pripremi”, rekao je Zeman.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO