SKUPILI SE ČETNICI U ZAOSTRU! Na “foru” pomirenja žele da podignu spomenik zločincu Pavlu Đurišiću koji je opustošio Sandžak! (VIDEO)

U Gornjem Zaostru, na tradicionalnom saboru, juče je nakon liturgije u Crkvi Sv. Mati Paraskeve i parastosa „nevinim žrtvama i pripadnicima jugoslovenske otadžbinske vojske stradalim u Drugom svjetskom ratu“ usvojena deklaracija o pomirenju i podizanju spomenika vojvodi Pavlu Đurišiću u tom mjestu, ali i u Beranama, javio je portal IN$S.

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Berane i člana Odbora za podizanje spomenika Gorana Kikovića, riječ je o novoj inicijativi – da se podignu dva spomenika – u Zaostru i u gradu.

“Vojvoda Pavle Đurišić bio je jedan od vođa 13-julskog ustanka 1941. godine u Beranskom srezu, a danas se, kao što znamo, 13. jul slavi kao državni praznik. Još jedan od argumenata je i to što je Crna Gora postala jedna od članica NATO pakta, a poznato je i to da su Sjedinjene Američke Države članica te organizacije i da se tamo već nalazi spomenik Pavlu Đurišiću”, rekao je Kiković Pobjedi.

Djurisic grupna1 Kiković: Spomenik Pavlu Đurišiću kao jednom od vođa 13 julskog ustanka

On dodaje da je prirodno da se spomenik Pavlu Đurišiću podigne, ne samo u Gornjem Zaostru gdje je on imao sjedište štaba, nego i u Beranama gdje se nalazi spomenik Đoku Pajkoviću, jednom od organizatora i učesnika ustanka.

“Pajković je u svojim knjigama pisao da je Pavle Đurišić osmislio plan osvajanja Berana od Italijana, po kojem su partizani već sjutradan oslobodili Berane. To je potvrdio i Radivoje Vukićević, takođe značajna ličnost tog vremena, pa smatram da je prirodno da u Beranama zasija spomenik vojvodi Pavlu Đurišiću. Time bi se pomirile strasti, time bi se ispravila istorijska šteta koja je nanesena Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci i donekle nadoknadila, time bi se mi – unuci, potomci poginulih na obje strane pomirili i za sva vremena zakopali ratne sjekire. To je dobra ideja da se ulaskom u evroatlantske integracije svi pomirimo i približimo, da zaboravimo naše podjele i jednom zauvijek živimo u miru, demokratiji i prosperitetu”, dodaje Kiković.

Ističe i da će Odbor, na osnovu deklaracije koja će na skupu biti usvojena, podnijeti zahtjev Vladi Crne Gore i premijeru Dušku Markoviću i nada se da će biti prihvaćen zahtjev i da će Vlada finansirati podizanje spomenika Đurišiću.

PAVLE DJURISIC Kiković: Spomenik Pavlu Đurišiću kao jednom od vođa 13 julskog ustanka

„Mi već imamo izliven spomenik Pavlu Đurišiću za Zaostro, a tražićemo od Vlade da finansira podizanje spomenika u Beranama. Još jednom navodim da će to biti prilika da se svi pomirimo i zaboravimo podjele, da opojemo naše grobove, da opojemo jame bezdanice koje su pune vojske bezgrobne, svih koji su stradali u tom bezumnom vremenu bratoubilaštva, a znamo da su četnici kao i partizani bili antifašisti. Očekujemo da se to pomirenje desi kao što se desilo u Srbiji i da Skupština Crne Gore usvoji deklaraciju na osnovu naše deklaracije o pomirenju i da izjednačimo ulogu dva antifašistička pokreta u Crnoj Gori. To je uradila i Hrvatska i Slovenija, to su uradile mnoge evropske zemlje. Poznato je i to da Engleska priznaje za antifašističke pokrete na teritoriji bivše Jugoslavije jedino partizane i četnike. Rehabilitovan je Draža Mihajlović u Srbiji, a on je bio vrhovni komandant četničkog pokreta na svim prostorima, čime su se stekli svi uslovi za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću i u Zaostru i u Beranama, odnosno time bi se podigao spomenik svim poginulima kojima je on bio komandant“, poručio je Kiković.

izvor.IN4S.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO