Skuplja struja vuče i ostale cene naviše

Konačno je poznato koliko će biti veći računi za struju. Od 1. avgusta električna energija poskupeće 12 odsto. Posle poskupljenja, prosečna cena će iznositi 7,28 dinara po kilovat- času. Skuplja struja povući će i ostale cene naviše, iako, kao tvrde stručnjaci, ne značajno.

Kućni budžeti u Srbiji nikad nisu bili preterano veliki, ali u poslednje vreme sve više ne liče ni na šta. Nakon što su poslednjih nedelja građanima počela da pristižu rešenja za porez na imovinu, uvećana i do 100 odsto, od 1. avgusta dobijaće i 12 odsto veće račune za struju.

Poskupljenje struje predviđeno je memorandumom sa MMF-om. Doduše, struja je trebalo da poskupi 15 odsto i to 1. aprila. Od poskupljenja koje sledi, 4,5 odsto namenjeno je Elektroprivredi, da bi, kako je saopšteno, sistem bio stabilan. Ostatak predstavlja novouvedena akciza za struju, od koje će godišnje u državni budžet da se slije više od 14 milijardi dinara.

Koliko će ovo poskupljenje učini ti život skupljim? Vlada je poskupljenje planirala uz računicu da se prosečno plaća 2.500 mesečno za stuju, te da će domaćinstva plaćati mesečno oko 300 dinara više.

Država će, kako je najavljeno, plaćati 120 i 250 kilovata struje najugroženijima. Poskupljenje se, kako tvrde u vladi, ne odnosi na privredu, pa time ni na rast drugih cena.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO