Terzić: Privatizacija klubova prioritet, problem je zakon

Da li će i kada privatizacija stići i do sporta u Srbiji? Ministarstva sporta i privrede nedavno su obrazovala i radnu grupu koja bi trebalo da izradi nacrt zakona kojim bi privatizacija bila omogućena.

Šta će se u međuvremenu promeniti u procesu za koji je premijer Vučić više puta ponovio da država nema snage da izvede do kraja? Priča o privatizaciji klubova kao da nema kraja, a niko ne nudi konkretan odgovor na pitanje kako obaviti privatizaciju?

I premijer kaže da to dugo želi, ali da nema snage. Međutim, posle godinu dana na čelu Vlade premijer je izričit: „Ja bar nisam lagao kad sam rekao da nam je teško oko te privatizacije, ali evo sad vam kažem u narednih godinu dana pokrenućemo privatizaciju klubova“.

U Partizanu kažu da ne sumnjaju u odlučnost premijera, ali da bi zainteresovali investitore potrebno je – osim dugova koji trenutno za njihov klub iznose 14 miliona evra, a za Zvezdu 52 – rešiti niz problema kako bi se publika vratila na tribine.

„Meni izjava premijera Vučića znači pre svega sledeće: da će se srediti navijači, da će takmičenje postati potpuno regularno, ne samo sudije, već i tereni, a da TV prenosi neće kasniti po 45 minuta zbog nereda, jer to se ne uklapa u komercijalna prava“, kaže Milorad Vučelić, potpredsednik kluba Partizan.

Direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić smatra da je privatizacija prioritet, pre svega da bi se “skinuli s grbače” poreskih obveznika. Za njega, najveći problem je zakon:

„Kada je donet taj zakon o sportu 1996. godine, klubovima je ostavljena mogućnost da se preregistruju ili kao udruženja građana ili kao društvena preduzeća. Onda je došlo je do pravnog problema, da se udruženja građana teško mogu privatizovati“.

Takve probleme može da reši samo država koja je najavila izradu novog akta o privatizaciji.

U Agenciji za privatizaciju novinarki TV N1 rekli su da se neće oglašavati do usvajanja zakona.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO