Tužilaštvo uskoro pokreće istragu – Ugljanin negira i osuđuje: “Nisam pozvao na osnivanje države Sandžak”

Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Pazaru nije pokrenulo istragu zbog izjave predsjednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina da Bošnjaci imaju pravo na državu, jer još uvijek čeka zvaničan izvještaj policije o tom događaju.

Portparol Tužilaštva Adnan Baćićanin rekao je radiju Sto plus da su preko medija čuli da je to Ugljanin izjavio, ali da od policije nisu dobili nikakav izvještaj o tome.

“S obzirom da u ovom trenutku nismo upoznati sa integralnim tekstom izjave Sulejmana Ugljanina, te zbog činjenice da jedna izgovorena riječ može uticati na smisao cijele izjave, ne možemo ništa više saopštiti. Kada dobijemo zvaničan izvještaj policije i integralni tekst izjave, postupićemo u najkraćem roku”, izjavio je Baćićanin.

Izvor: Radio100+

SDA – Tužićemo medije za ove lažne navode smo pozvali na osnivanje “države Sandžak”

Stranka demokratske akcije Sandžaka podnijeće tužbe protiv neodgovornih srpskih medija, novinara i državnih zvaničnika zbog zlonamjernih i tendencioznih laži koje su objavili u vezi sa govorom Predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina.

Dr. Ugljanin je u svojstvu Predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na obilježavanju svečanosti povodom 24. godine od referenduma građana o autonomiji Sandžaka jasno govorio o pravu Bošnjaka na političku egzistenciju i brži ekonomski razvoj kroz autonomiju Sandžaka u okvirima ove države na koju i oni imaju pravo.

Pojedini srpski, nacionalistički mediji su objavili lažne navode kako je predsjednik dr. Ugljanin pozvao na pravljenje „bošnjačke države“ i „države Sandžak“, što nije tačno.

Stranka demokratske akcije Sandžaka će zbog ovakvog opasnog izvještavanja, izvlačenja iz konteksta, objavljivanja i širenja tih izmišljotina na štetu SDA Sandžaka, pokrenuti krivične postupke za klevetu kao i za izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje.

Video snimak i transkript govora predsjednika dr. Sulejmana Ugljanina će biti osnov za pokretanje postupka protiv svih onih koji su učestvovali u ovom širenju laži.

Ova orkestrirana medijska hajka koja je zasnovana na lažima i zamjeni teza ima za cilj da demorališe Bošnjake, kao jedan manjinski narod, i izbaci ih iz političkog života Srbije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO