UEFA odbila minut ćutanja za Istanbul!

1582

Evropska fudbalska unija (UEFA) odbila je da se na utakmicama četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj minutom ćutanja oda počast žrtvama terorističkog napada u Istanbulu.

Vladajuće telo evropskog fudbala navodno je kao razlog takve odluke navela da napadi na aerodromu „Ataturk“ nisu direktno povezani sa fudbalom.

UEFA je istakla da se minutom ćutanja odaje počast kada su tragedije u direktnoj vezi sa fudbalom ili jednom od reprezentacija učesnika ili domaćinom takmičenjima.

Turska jeste učestvovala na Evropskom prvenstvu, ali je zauzela treće mesto u grupi i nije prošla u nokaut fazu. Zbog toga se očekivalo da će joj UEFA pružiti podršku, ali se to nije desilo.

Najmanje 42 osobe su ubijene, a 130 povređeno u terorističkom napadu na glavnom istanbulskom aerodromu. Islamska država je preuzela odgovornost na taj napad, koji je sličan onom koji se desio u Briselu u martu.

U suprotnosti sa poslednjom odlukom UEFA je ono što se desilo u novembru, posle terorističkih napada u Parizu. Tada je vladajuće telo evropskog fudbala dozvolilo da se na svim utakmicama reprezentacija koje su igrale nedelju dana kasnije održi minut ćutanja, a fudbaleri su takođe nosili crne florove. Takođe, na utakmicama Lige šampiona, koju organizuje UEFA, fudbaleri su odali počast žrtvama briselskih napada.

Utakmice četvrtfinala Evropskog prvenstva igraju se od četvrtka do nedelje, ali nijedna neće početi minutom ćutanja, niti će bilo koji fudbaler nositi crni flor. Prvi meč četvrtfinala igraju Portugal i Poljska, od 21 čas u Marseju.

izvor: N1