UGLJANIN PORUČIO SA OBILJEŽAVANJA DANA SANDŽAKA: Sandžak je okupirana zemlja, ako ne raspišu izbore za organe Sandžaka…

Novi Pazar – U okviru obilježavanja Dana Sandžaka u glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana je svečana sjednica, koja je počela intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka, odnosno himnom „Ja sin sam tvoj“. Među brojnim gostima bio je i predsjednik sarajevske opština Ilidža, Senaid Memić, koji je rekao da je opština koju predstavlja otvorena za saradnju, za razmjenu iskustava, stručnjaka i volontera u svim oblastima.  Na sjednici je govorio i član predsjedništva Društva bosansko-turskog prijateljstva „Bosfor“u Sarajevu, Muamer Kalić.  On je podsjetio na okolnosti u kojima je održana Sjenička konferencija ali i na značaj posjete predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana.

Tokom sjednice ukazano je na značaj 20. novembra, datuma kada je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka.  Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin rekao je da su Bošnjaci od ukidanja ZAVNOSA ali i ranije doživeli brojna progonstva koja se ponavaljaju svakih 30 godina, a da je uloga Vijeća, kako kaže, da riješi identitetska i statusna pitanja Bošnjaka.  „ Priča se o izborima, a naš glavni cilj na kome ćemo insistirati jeste zahtjev da se raspišu izbori za organe Sandžaka u roku od tri mjeseca. Da građani Sandžaka izaberu svoje organe“, rekao je Ugljanin.

Osim jednog dijela vijećnika, sjednici su prisustvovali i predstavnici grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, Bošnjačkog nacionalnog vijeća Crne Gore, predstavnici škola i različitih udurženja kao i ljudi iz javnog i kulturnog života Sandžaka.

Obilježavanja Dana Sandžaka nastavljeno je promocijom knjige književnika Šerifa Šabovića, pod nazivom “Katarza“.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO