Vučić u Sarajevu: Moramo živeti zajedno ma koliko to nekim usijanim glavama smetalo

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je na večerašnjem prijemu u Sarajevu, čiji je domaćin bio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, da Bosna i Hercegovina za Srbiju postaje sve važnija, prije svega na polju ekonomije.
Dodao je da je Srbija našoj državi drugi najvažniji trgovinski partner.
– Uvjeren sam da će BiH i Srbija imati mnogo bolju budućnost nego što to neki misle – poručio je Vučić.
Naglasio je da, prije svega, Srbi i Bošnjaci, a naravno i Hrvati, moraju živjeti zajedno na ovim prostorima “ma koliko to nekim usijanim glavama smetalo”.
 
Iskazao je uvjerenje da će Vlada Srbije i Vijeće ministara BiH postepeno rješavati probleme koji su se nametnuli u proteklom periodu.
Inače, Vučić se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na, kako je rekao, izuzetnom gostoprimstvu i izvanrednoj dobrodošlici.
– Ovo je mnogo važno, prije svega, za Srbiju i BiH, za Srbe, Bošnjake i Hrvate, nego što se možda šalje neki pozitivni signal za EU. Ključno za nas je da se naši narodi osjećaju sigurno i relaksirano na ovim prostorima – izjavio je Vučić.
Zvizdić je u svom obraćanju najavio jaču saradnju sa srbijanskom vladom, unaprijeđenje ekonomskih odnosa i političke stabilnosti.
Domaćini večerašnjeg prijema delegaciji Vlade Srbije bili su članovi Vijeća ministara BiH. Među gostima koji su uveličali ovaj prijem, bili su, između ostalog, državni parlamentarci Borjana Krišto, Bariša Čolak, Mirsad Đonlagić, Mladen Bosić, Šefik Džaferović, kao i srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić. 
19:30 Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je regionu dosta ratovanja i da je siguran da će se razumnim i racionalnim ponašanjem prevazići i migrantska kriza i svi drugi problemi na ovom prostoru.
– Razumijem brigu Merkelove, ona je uvijek pokazivala tu brigu, mi smo je razumjeli, ali smo svi siti ratovanja na ovom prostoru i dat ćemo sve od sebe ne samo da održimo mir i stabilnost u regionu, već da i naši ekonomski i ukupni odnosi napreduju i budu mnogo bolji – rekao je Vučić novinarima komentirajući izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da je zabrinuta da bi zbog izbjegličke krize u Evropi moglo doći do novih sukoba na Balkanu. 
U Sarajevo su avionom stigli premijer Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, ministrica poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević, ministrica bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović, generalni sekretar u Vladi Srbije Novak Nedić.
U Sarajevo ovoga puta nije krenuo ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.
Srbijansku delegaciju na sarajevskom aerodromu dočekali su ministri Mirko Šarović, Adil Osmanović, Josip Grubeša i Slavko Matanović.
Za delegaciju iz Srbije za večeras je planirana i radna večera, čiji će domaćin biti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.
17:50 Delegacija Vlade Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem doputovala je u Sarajevo, gdje će prisustvovati zajedničkoj sjednici Vijeća ministara Vlada BiH i Srbije koja je planirana za sutra.
Delegacija je doputovala specijalnim letom uz visoke mjere osiguranja koje su poduzete zbog ove posjete.
Naime, FUP je angažovan kao član pododbora za sigurnost tokom posjete delegacije Vlade Republike Srbije glavnom gradu naše države.
Podsjetimo, na sjednici će se između ostalog, razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa, boljoj saradnji u oblastima održivog razvoja i zaštite okoliša te saradnji u oblastima namjenske industrije, mladih i sporta.
Zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije zakazana je za sutra u 10 sati, a u 13 je planirano potpisivanje sporazuma i izjave novinarima u zgradi zajedničkih institucija BiH.
Inače, jedna od tema je i izgradnja pruge Sarajevo – Beograd, a predviđeno je potpisivanje četiri sporazuma

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO