Zećirović: Kondicioni trener bitna karika u lancu uspeha fudbalske ekipe

Kondicioni trener igra ključnu ulogu u stručnom štabu gotvo svakog fudbalskog kluba. Njegova uloga je da se pobrine da igrači budu fizički spremni za izazove na terenu. Kroz planiranje i praćenje treninga, kondicioni trener radi na poboljšanju snage, izdržljivosti, brzine i agilnosti igrača. Osim toga, prati i minimizira rizik od povreda, što je od suštinskog značaja za dugoročni uspeh tima. Kroz individualizovane programe treninga, kondicioni trener pomaže igračima da ostvare svoj maksimalni potencijal i ostanu konkurentni u svetu profesionalnog fudbala. Bez ovog stručnjaka, tim bi teško održao visok nivo izvedbe i postigao uspeh na terenu. Takav je i kondicioni trener u taboru plavih, Armin Zećirović.

U razgovoru za RTVNP Zećirović kaže da se želja za primenu naučenog javila odmah, kako bi sve za šta se edukovao uspešno primenio i u praksi u nekom sportskom kolektivu.

“Nakon završenih najprestižnijih edukacija u svetu EXOS, CFSC i FMS koje su ciljano namenjene za usku specijalizaciju trenera, gde sam nakon njih upotpunio edukacije sa UEFINOM licencom za rad u fudbalu, želeo sam da primenim naučeno u profesionalnom sportu i doprinesem fizičkoj formi, prevenciji povreda, unapređenju performansi na terenu, rastu i razvoju FK NP. Prvobitno su ljudi iz omladinske škole, Haris Dragolovčanin i Adnan Mecinović prepoznali moj kvalitet i rad, gde su me pozvali da budem deo stručnog štaba, kao i da pomognem njihovom opstanku u najkvalitetnijoj ligi Srbije. Nakon ostvarenog cilja sa omladincima, dobio sam poziv od gen. sek. FK NP, Fikreta Međedovića da se priključim stručnom štabu prvog tima, dam svoj doprinos, gde smo zajedno dočekali i kraj sezone na visokom petom mestu, koja je jedna od dve najuspešnije za naš klub. I dalje sam u prvom timu, u stručnom štabu Siniše Dobrašinovića i čast mi je i zadovoljstvo da sarađujem sa ovim ljudima, jer mi iz Novog Pazara živimo za ovaj klub”, priča Zećirović.

 

 

Ključne komponente kondicione pripreme fudbalera podrazumevaju primenu iz različitih oblasti sportskih nauka, dodaje on.

“Kondicioni trener mora poznavati prirode fudbalske igre kako bi razumeo uslove u kojima se igrači takmiče, a zatim iskoristio svoja znanja iz različitih oblasti sportskih nauka kako bi vežbama koje su najsličnije realnoj igri unapredio specifične motoričke kvalitete od značaja za uspeh u promenljivom takmičarskom okruženju. Ključne kondicione komponente podrazumevaju brojne psihofizičke kapacitete od kojih su najvažnije brzina, snaga, koordinacija kao i izdržljivost. Sve te elemente prilagođavamo potrebama fudbalera u cilju postizanja što boljeg takmičarskog rezultata”, dodao je.

Iako radi sa timom, svakom igraču se pristupa individualno, kaže Zećirović.

“Na osnovu analize, skrininga i dijagnostike, individualnih i taktičkih potreba ekipe, pristupili smo svakom igraču individualno, gde smo napravili personalizovan i timski program kondicione pripreme, kako bismo radili na prevenciji povreda, unapređenju sportskih performansi i maksimalno iskoristili puni potencijal svakog igrača u toku ovog prvog dela sezone i osvojili što veći broj bodova”, kaže ovaj perspektivni kondicioni trener.

 

 

Uprkos temeljnom radu, povrede su kaže sastavni deo profesionalnog sporta.

“Multidisciplinarnim pristupom prateći smernice nauke radimo na prevenciji, što nam daje izuzetno pozitivan efekat. Svakako, povrede su neizbežan deo sporta, pogotovo u fudbalu koji je takoreći i kontaktni sport. Radimo blisko sa medicinskim osobljem i fizioterapeutima našeg kluba kako bismo igračima omogućili najbolji mogući tretman, što brži i kvalitetniji oporavak od napornih treninga i zgusnutog rasporeda utakmica, ligaških i kup utakmica. Za sada nam odlično ide, jer nemamo ozbiljno povređenih igrača”, kaže kondicioni trener popularnih plavih.

Oporavak koliko i same pripreme jednako su važni, ističe.

“Kad je u pitanju pripremni period, on predstavlja deo sezone kada je igrače neophodno izložiti sistematičnom nadopterećenju kako bi se postigle željene adaptacije na polju fizičke i opšte pripremljenosti. Što se tiče takmičarskog dela sezone, treninzi su usmereni prema rasporedu utakmica, pa treninge stimulativnog karaktera sprovodimo što dalje od prethodne i predstojeće utakmice, kako se ne bi remetio proces oporavka ili prouzrokovao preveliki rezidualni zamor koji može uticati na performanse i pretreniranost. Vodimo računa o samom “menadžmentu zamora”, gde kooperativno sa medicinskim timom radimo na oporavku igrača u cilju održavanja sportske forme kako bi na vreme osigurali homeostazu i regeneraciju, jer je to u takmičarskom ciklusu ključni segment kondicione pripreme”, kaže Zećirović.

 

 

Komunikacija i koordinacija među članovima stručnog štaba ključni, ističe Zećirović.

“U stručnom štabu je odlična atmosfera, pobednički mentalitet svakog pojedinca i preovladava timski duh. Svi verujemo u jedan isti cilj, od glavnog trenera, do nas pomoćnika, medicinskog osoblja, fizioterapeuta i ekonoma… Svakodnevno komuniciramo kako bismo zajedno osmislili i sproveli odgovarajući program koji će najbolje služiti igračima i klubu. Sa povećanim brojem stranaca u ekipi podiže se i kvalitet treninga i kvalitet igre. Trenutno smo podigli standarde igrom i rezultatima, tako da se nadamo najboljem u narednom periodu”, optimističan je Zećirović.

 

 

Plavi dobijaju savremeni “Catapult”, i zbog toga je Zećirović izuzetno zadovoljan.

“Koristimo različite metode merenja, kao što su testovi brzine, izdržljivosti i snage uz pomoć dijagnostike, prilagođavajući tehničko taktičke sposobnosti njihovom nivou utreniranosti i fizičke forme. Uskoro dobijamo i najsavremeniji sistem za monitoring i praćenje opterećenja ,,Catapult” što će u mnogome olakšati posao meni kao kondicionom treneru i kompletnom stručnom štabu, gde ćemo uživo na tabletu pratiti kako koji igrač reaguje na trenažne stimuluse i opterećenje na treningu i utakmici”, ističe Zećirović.

 

 

Disciplina je ključ izazova priprema uoči putovanja i gostovanja koji predstavljaju određen napor, priča Zećirović.

“Putovanja i promene vremenskih uslova su deo fudbala. Sistematično planiramo putovanje kako bismo se nosili s tim izazovima i obezbedili da igrači budu u vrhunskoj formi bez obzira na okolnosti. Za utakmicu i protivnika se pripremamo od početka nedeljnog mikrociklusa. Veliki značaj pridajemo i segmentima koji se tiču higijene sna, ishrane i hidratacije koji imaju jako visok uticaj na igru, kako u toku dana i utakmice ne bi imali energetskih problema. Moja uloga na dan utakmice se ogleda u tome da držim igrače aktivnim u toku dana, kao i da ih kroz zagrevanje što bolje uvedem u utakmicu kako bi od samog početka bili konkurentni na terenu, rešavali tehničko-taktičke zamisli i zadržali intenzitet igre, sve u cilju pobede, zaključuje Zećirović.

 

The post Zećirović: Kondicioni trener bitna karika u lancu uspeha fudbalske ekipe appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Zećirović: Kondicioni trener bitna karika u lancu uspeha fudbalske ekipe appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO