KRIK IZ TUTINA NE ČUJE SE U BEOGRADU! Pismo Šemsudina Kučevića Vučiću prenosimo u celosti!

Tutin – katastrofalna situacija koja vlada u Tutinu i preko 4000 gradjana Srbije koji su odsečeni od sveta očigledno se ne čuje u Beogradu.

Pismo predsednika opštine Šemsudina Kučevića vladi i Premijeru Vučiću prenosimo u celosti:
Postovani,

Opština Tutin je proglasila vanrednu situaciju kao posledica velikih snežnih padavina koje su praćene jakim vetrom i koje parališu normalnu komunikaciju i kretanje stanovništva, protoku roba i obavljenje svih redovnih delatnosti.Ovakvu jednu situaciju od 06.01.2017.godine u mnogome je usložila pojava ekstremno niskih temperatura koje se kreću i preko -30 stepeni.

Posebno teška situacija na teritoriji opštine jе u vodosnabdevanju pijaćom vodom, a posebno vodom za napajanje stočnog fonda kako kod velikih farmi , gazdinstava tako i kod individualnih domaćinstava jer je „Pešterski vodovod“ оstao protočan samo u glavnom cevovodu, a svi poprečni kraci koji vode ka selima su zamrzli tako da su sela (Đerekare , Naboje , Šipče, deo sela Jarebice, MZ Ljeskova, Boroštica visinske zone) i dalje bez napajanja pijaćom vodom ili u minimalnom dotoku u nižim delovima. Оbzirom da se voda iz ovog vodovoda uglavnom koristi i za napajanje životinja već peti dan, a posebno danas, 11.01.2017.godine jer su životinje na farmama isrpljene zbog neredovnog unosa tečnosti gde se od Štaba za vanredne situacije i Lokalne smaouprave traži pomoć u rešavanju ove krajno ozbiljne situacijeje na ovom delu teritorije opštine. Vlasnici kompletnog stočnog fonda nemaju mogućnosti za alternativno snabdevanje vodom za piće i za napajanje stočnog fonda. Na teritoriji.

Na području Gornje pešteri MZ Ljeskova, Suvi Do, i Reževiće je ugroženo:

400 domaćinastava sa oko 1500 stanovnika

– Goveda 3564;

– Оvaca 6806.

Sa izvorišta „Pešterskog vodovoda“ pored stanovnika opštine Tutin snabdijevaju se i gradjani opštine Sjenica, te je iz tog razloga situacija u ovoj opštini identična kao u opštini Tutin.

Radnici JKSP“Gradac“ Tutin već dva dana su pokušavali da identifikuju i otklone nastalu štetu na pomenutom vodovodu, medjutim zbog ekstremnih niskih temperatura , smrznog zemljišta i na dubinama do 1,5m te nepostojanja tehniče mogućnosti da se radovi na glavnom cevovodu izvode pod pritiskom kako bi se zamenili vazdušni ventili jer potpunim zatvaranje vode na glavnom izvorištu doplo bi do kompletnog mržnjenja vode u glavnom cevovodu (u dužini 80 km) tako da se odustalo od daljih radova.

Opština Tutin nije u mogućnosti da da adekvatan odgovor na ovakvu sistuaciju na ovom delu teritorije pa vas pozivam da podsetite opštinu Tutin kako bi iznašli rešenje za nastalu situaciju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO